Været tvang fredag morgen SAS til foreløpig å innstille 72 avganger fra Københavns flyplass Kastrup, opplyste selskapets danske informasjonssjef Troels Rasmussen til nyhetsbyrået Ritzau. Stockholm-flyplassen Arlanda slet også med store snøproblemer.

Berlins største internasjonale flyplass Tegel måtte stenges i vel en time fordi rullebanene var sperret av snø. Det oppsto store forsinkelser i trafikken også ved de mindre flyplassene Tempelhof og Schönefeld.

Fransk stengning

Så lang sør som ved den franske middelhavskysten skapte snøværet problemer. Flyplassen ved Marseille ble stengt allerede torsdag ettermiddag, og fredag måtte TGV-togene kjøre langs vanlige traseer av frykt for avsporing på de spesialbygde høyhastighetslinjene.

Det var likevel i Nord-Europa og spesielt i Danmark og Sverige at problemene var størst. I det sørlige og vestlige Sverige ble det i natte— og morgentimene målt vind med en hastighet på mellom 20 og 25 meter i sekundet.

En ferge mellom Bornholm og København måtte gå inn til kysten av den danske Østersjø-øyen, der den ved middagstider fredag lå på været. Danske togpassasjerer fikk beskjed om at uværet ville skape forsinkelser på jernbanene mesteparten av dagen.

Mot Stockholm

Uværet over Sverige beveget seg fredag formiddag i nordøstlig retning, og nærmet seg Stockholm-regionen. Meteorologene varslet at det senere ville bevege seg ut over Østersjøen mot Finland, samtidig som de spådde vestavind, mildere temperatur og regn i Vest-Sverige.

Det svenske jernbaneverket meldte om flere togavsporinger i Vest-Sverige, og politiet hadde fått melding om en rekke trafikkuhell, uten at noen var kommet alvorlig til skade. Bro- og tunnelforbindelsen mellom Malmö og København var stengt for så vel bil- som togtrafikk.

I de vestsvenske regionene Halland og Bohuslän var nesten 11.000 husstander fredag formiddag uten strøm. Også i Småland og Kalmar lenger øst i landet var det problemer med elektrisitetsforsyningen, og fagfolk fryktet at problemene ville øke utover dagen og kvelden.

(NTB)