Både Storbritannia, Frankrike og Spania opplevde iskald vind og snøbyger fredag.

Snøværet skapte trafikkaos. Bare i Tyskland var det flere tusen trafikkulykker på de såpeglatte veiene.

Også Spania opplevde en høyst unormalt snøvær. Snøen falt til og med på Mallorcas badestrender. I det nordlige Spania var flere hundre landsbyer isolerte på grunn av snøfallet.

Grønland har derimot denne uka kunnet notere ny varmerekord. Meteorologisk institutt i København kunne fredag bekrefte at temperaturen i Grønlands hovedstad Nuuk onsdag klatret opp i 15,3 varme plussgrader, på grunn av en svært varm fønvind. Det er den høyeste januartemperaturen som noen gang er målt i Nuuk. Normaltemperaturen i slutten av januar er 7,4 minusgrader.

Bilistene i Europa så lite til fønvinden. I sentrale deler av Frankrike satt over tusen bilister fast i timevis, fordi veien var blokkert etter tungt snøfall. Også andre deler av Frankrike og Belgia opplevde store trafikkproblemer på grunn av snøværet. I Baden-Württemberg i Tyskland ble bilister sittende fast i opptil 18 timer. Hjelpemannskaper rykket ut til de kilometerlange køene med suppe og varm drikke.

Trafikken på motorveiene nord for London sto nærmest stille etter en rekke småulykker som følge av vanskelig føre. Og flyplassene strevde med å få flyene i lufta. Stansted flyplass, som ligger nordøst for London, ble verst rammet. Motorveien M11 nordøst for London ble fredag delvis stengt. Flere tusen biler sto fast på motorveien som følge av en rekke mindre ulykker i løpet av natta. Også Londons T-bane ble rammet av uværet, og noen av linjene fikk store problemer med å holde trafikken gående.

(NTB)