RUNE VALDERHAUG rune.valderhaug@bt.no

Dette mener den erfarne skiløperen Trond Aalde. Han kom onsdag hjem fra skiferie i Verberier. Dette skisenteret ligger like ved stedet der fire norske skiløpere ble tatt av skred tirsdag.

Tilstanden til den 27 år gamle Trude Vik fra Bergen var torsdag ettermiddag fortsatt kritisk. Hun ligger bevisstløs på sykehus i Chamonix etter at hun ble gravd frem av snøen tirsdag ettermiddag.

Franske og sveitsiske letemannskaper måtte ondag kveld gi opp letingen etter Lennart Nordengen (28), som fortsatt ligger begravd i raset. Letemannskapene har ikke lenger noe håp om å finne ham i live. Sigri Widerø Kristoffersen (27) fra Oppegård omkom, mens en fjerde nordmann så vidt klarte å komme seg unna de voldsomme snømassene.

Kjørte i løssnø De fire nordmennene drev med såkalt off piste-kjøring. Det betyr at de er frikjørere som søker mot områder med løssnø utenom de preparerte løypene. Trond Aalde, som er godt kjent i området raset gikk i, sier til Bergens Tidende at det var kraftig snøfall, mildvær og sterk vind i den sveitsiske delen av Alpene sist søndag. Da var han selv i Alpene.

— Mange steder kom det en halv meter nysnø oppå tett skaresnø. Når det samtidig er mildt og sterk vind, blir skredfaren stor.

Trekker i nye områder - Jeg vil ikke si at norske off piste-kjørere tar for store sjanser og opptrer verre enn andre på de populære skisentrene i Alpene. Men det spesielle med Chamonix er at det er et svært trendy sted, som trekker til seg svært mange skiturister. Dermed er det blitt så trangt om plassen, at flere og flere off piste-løpere trekker ut til nye områder for å finne løssnø som ikke er kjørt opp av andre. For disse løperne handler det jo om å kjøre i snø der ingen andre har vært før dem. Dermed inntar de steder i Chamonix-området, som det for bare ett år eller to siden ble betraktet som idioti å oppholde seg i. Om den norske gruppen har gjort dette, vet jeg selvsagt ikke. Men risikoen øker jo, sier Aalde.

Uklart om ny leting Sent onsdag kveld var det usikkert om letingen etter Lennart Nordengen blir gjenopptatt. Leteforholdene i det vesle skisenteret Le Tour, som ligger i 1900 meters høyde på sveitsisk side av Chamonixdalen, er ekstremt vanskelige. Det er stor fare for nye skred i leteområdet.

Ifølge fjellpolitiet i Chamonix ble den norske gruppen advart mot å gå inn i dette området, etter at fire skiløpere fra Belgia omkom like i nærheten dagen før.

Onsdag dro pårørende til de norske skiløperne til Chamonix. Der ble de tatt imot av representanter for den norske ambassaden i Paris og den norske presten i Genève.