KLAUS JUSTSEN

Washington

Nervøsiteten spredte seg som ild i tørt gress etter at seks mennesker ble drept av en snikskytter i løpet av onsdag og torsdag i forrige uke. Da angrepet på en 13-åring ved Benjamin Tasker-skolen i Bowie nordøst for Washington ble kjent i går, styrtet foreldre til skolene i byen for å hente barna sine. Det hjalp ikke at myndighetene forsikret om at elevene var i sikkerhet.

Politiet har ennå ikke beviser for at det var den samme automatiske riflen som ble brukt ved angrepet utenfor Tasker-skolen og under drapene i forrige uke. Flere eksperter peker imidlertid på at det er en rekke likhetspunkter mellom angrepene. Igjen var det snakk om kun ett presist avfyrt skudd på lang avstand, og ingen hadde sett gjerningsmannen.

Fulgt av voksen

Tenåringsgutten var nettopp gått ut av bilen og gikk sammen med sin mor eller tante til skolen, da han falt om og skrikende forklarte at han var blitt rammet av et skudd. Gutten ble straks trukket tilbake til bilen og kjørt til et lokalt sykehus. Like etter ble han fløyet i helikopter til en spesialklinikk, hvor han sent mandag fortsatt var på operasjonsbordet. Guttens tilstand ble karakterisert som kritisk, men stabil.

Skuddet falt en halv times tid før skoledagen begynte, så det var få mennesker i området. Selv om politiet — som siden torsdag har vært i høyeste alarmberedskap - nådde frem i løpet av minutter, var det ingen spor av gjerningsmannen.

Skolen i Bowie ligger ca. 30 kilometer fra forstadsområdet nordvest for hovedstaden, hvor morderen mellom onsdag kveld kl. 18.05 og torsdag morgen kl. 09.15 valgte ut fem tilfeldige ofre. Den første mannen var på vei til et supermarked, da han ble truffet av et skudd i hodet.

Det neste offeret holdt på å slå gressplenen, det tredje fylte bensin på bilen og det fjerde ventet på en benk utenfor et posthus. Det siste offeret vasket bilen da hun ble truffet av et skudd i ryggen. Senere samme kveld ble en 72-årige mann myrdet bare et par kilometer lengre mot sør på den andre siden av grensen til Washington DC. Dagen etter overlevde en kvinne da hun ble skutt ved et kjøpesenter i Frederiksburg, Virginia knappe 100 kilometer sør for hovedstaden.

Fullt dagslys

Undersøkelser har vist at det var den samme riflen av kaliber 223, som ble brukt i Frederiksburg og ved minst fire av angrepene i det velhavende og normalt fredelige området i Maryland utenfor Washington.

Politiet har fått tusenvis av henvendelser, men ennå har de ikke spor etter mannen som flere ganger har slått til i fullt dagslys. En gang utfordret han politiet da han valgte et offer som befant seg bare et par hundre meter fra en politistasjon.

Situasjonen er så alvorlig at presidentens talsmann Ari Fleischer mandag forklarte at både Justisdepartementet og Finansdepartementets avdeling for alkohol, tobakk og skytevåpen har stilt alle sine ressurser til rådighet.

Fleischer sa i går at han ikke hadde hørt om noen forbindelser til terror, men at myndighetene fortsatt prøver å avsløre hvem som skjøt. Regjeringen støtter oppklaringen på alle tenkelige måter.

For foreldre er dette mager trøst. De vet ikke om de tør sende barna til skolen de neste dagene. Flere butikker sa i går at helgens handel var mye lavere enn det normale, fordi mange kunder hadde holdt seg innendørs. Andre fortalte om kunder som enten løp fra bilen til butikkdøren, eller at de med bøyd rygg hadde sneket seg mellom de parkerte bilene inntil de følte de var i sikkerhet.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende