Meldingen om at strømmen er tilbake åtte dager etter at tsunamien utløste alarmen ved kraftverket Fukushima, blir vurdert som et avgjørende gjennombrudd i arbeidet for å hindre et ødeleggende utslipp av radioaktive stoffer fra reaktorene.

Ifølge AFP har likevel operatøren av kraftverket, japanske TEPCO, ennå ikke helt utelukket at det kan bli nødvendig å begrave hele anlegget i sand og betong slik sovjeterne til slutt gjorde i Tsjernobyl.

Situasjonen stabil

Ifølge en japansk regjeringstalsmann, Yukio Edano, er situasjonen lørdag for første gang etter ulykken stabilisert samtidig som utslippene ikke har økt.

Redningsmannskaper har i flere timer sammenhengende lykkes med å sprute store mengder vann over den tredje reaktoren der stavene er av plutonium. Japanerne har hele tiden fryktet denne reaktoren mest.

Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, bekreftet lørdag at strålingsnivået i Fukushima-regionen har stabilisert seg på samme nivå som sist onsdag, men det er fortsatt betydelig høyere enn normalt.

Radioaktiv mat og vann

Japanske myndigheter opplyste at det er funnet spor av radioaktiv jod i kranvann både i Tokyo og andre områder.

Men nivået er fremdeles langt under den øvre grensen for hva som er tillatt i Japan.

Likevel har svenske myndigheter oppfordret alle svensker som befinner seg innenfor 250 kilometer fra Fukushima, noe som omfatter Tokyo, om å ta jodtabletter for å forebygge stråleskader.

Lørdag ble det også opplyst at det er påvist avvikende mengder radioaktiv stråling i melk og spinat fra områder nær det ulykkesrammede kjernekraftverket i Fukushima.

Den forurensede melken ble funnet i Fukushima-området, mens spinaten med avvikende verdier ble oppdaget i naboområdet Ibaraki.

— Strålingen var høyere enn grensa som er tillatt etter japansk lov, sa talsmann Edano lørdag.

— Men det utgjør ikke noen umiddelbar helsefare, la han til.

Dødstallene stiger

Tallet på omkomne og savnede etter jordskjelvet og tsunamien passerte lørdag formiddag 18.600. Fortsatt frykter myndighetene og hjelpeorganisasjonene at tragedien har krevd langt flere ofre.

De nasjonale politimyndighetene bekreftet lørdag formiddag norsk tid at 7.320 er døde mens 11.320 er registrert som savnet. Det er ikke lenger noe realistisk håp om å finne flere overlevende.

Den konservative opposisjonen i Japan avviste lørdag invitasjonen fra statsminister Naoto Kan om å delta i en nasjonal samlingsregjering.

Naoto Kan tilbød lederen for det Liberale Demokratiske Parti, Sadakazu Tanigaki, en ny posisjon som visestatsminister med ansvar for å lede hjelpearbeidet i landet etter jordskjelvtragedien, melder Kyodo News.

I en telefonsamtale skal Tanigaki ha avvist tilbudet, men samtidig forsikret at han og hans parti vil gjøre alt de kan for at landet skal komme velberget ut av den krisen jordskjelvet har skapt.

Statsministeren, som leder en regjering av sentrum-venstre-partier, kom til makten i 2009 etter nærmere 25 års sammenhengende regjeringsmakt for de konservative.