– Politikerne våre har ikke noe de skal ha sagt. Men vi må vise hva vi mener.

Maliqe Sfishta (63) står i penkåpen sammen med barnebarnet Donita (5) på trappen til nasjonalteateret i Pristina. De har akkurat sunget den albanske nasjonalsangen. I folkemengden vaier albanske flagg, sammen med mange amerikanske. NATO-flagget er også med.

En ung student har tatt mikrofonen. Han forlanger at president Fatmir Sejdiu eller statsminister Agim Ceku må komme ut fra nasjonalforsamlingen over gaten.

– Hver natt hører vi røstene til våre martyrer. De spør: «Hvorfor erklærer de oss ikke selvstendige?»

De er kanskje 3000 som har samlet seg: Flest studenter, men også en del gamle. De eldste bærer den tradisjonelle albanske, hvite hatten – sammen med gamle, værslitte albanske flagg.

– Har ikke noe de skal sagt

Fristen for forhandlingene mellom kosovoalbanerne og Serbia gikk ut i går. Det var derfor studentene i Pristina hadde kalt sammen til stordemonstrasjon. Men samtalene ble avsluttet allerede sist uke, og rapporten om at det ikke er håp om enighet ble gitt til FNs generalsekretær før helgen. Dermed gikk også noe av luften ut av gårsdagens stormønstring.

– Det er stormaktene som bestemmer. Men vi håper, sier Maliqe, som har deltatt på alle store demonstrasjoner for uavhengighet her – helt siden Serbia og Slobodan Milosevic styrte her.

– Fordi vi elsker USA

Ingen politikere viser seg på trappen til nasjonalteateret. Den påtroppende statsministeren, Hashim Thaci, lovet valgnatten i høst at Kosovo ville erklære seg uavhengig straks etter 10. desember. Men siden har de kosovoalbanske politikerne skjønt at det er lurest å vente litt til. Det har de fått klar beskjed om fra Brussel og Washington.

Mange av demonstrantene er misfornøyde med akkurat det.

«Serbia – brenn i helvete for evig» står det på en av plakatene, «Europa – vis litt samhold» på en annen. Ropene på «UCK! UCK!» – geriljahæren som kjempet mot Serbia – er taktfaste.

Men alt går fredelig for seg. De få utsendte soldatene fra NATOs KFOR-styrker holder seg i bakgrunnen, det samme gjør politiet.

– Dersom det ikke blir flere utsettelser nå, kommer alt til å gå bra, sier Kujtim Qurri. Jusstudenten marsjerer med et stort amerikansk flagg over skuldra.

– Fordi vi elsker USA. De har støttet oss hele veien, sier 23-åringen, som kan leve med å vente til vårparten.

Ultimatum over nyttår

På teatertrappen har studentene for lengst innsett at de ikke får noen uavhengighetserklæring i dag heller.

Studentleder Burim Balajs krav om «ingen flere utsettelser, ingen flere avtaler» avløses av en kunngjøring om en ny frist: Innen 10. januar må datoen for Kosovos uavhengighetserklæring spikres, en gang for alle.

Gjør ikke parlamentarikerne det, lover demonstrantene å komme igjen. Og da vil de bli værende til de har fått viljen sin.

De mest pessimistiske blant de fremmøtte mener det kan drøye helt til mai neste år før uavhengigheten er i boks. Pensjonist Maliqe Sfishta tar også det med fatning.

– Vi har alt ventet i åtte år. Så da kan vi vel vente til mai også.

KLAR BESKJED: Kosovoalbanerne venter fortsatt på selvstendighet. Flere tusen sa ifra om at de er utålmodige i Pristina i går. I mangelen på eget flagg gjør det albanske nytten som nasjonalt symbol.
GORM K. GAARE
KLAR BESKJED: Kosovoalbanerne venter fortsatt på selvstendighet. Flere tusen sa ifra om at de er utålmodige i Pristina i går. I mangelen på eget flagg gjør det albanske nytten som nasjonalt symbol.