Et stort politi— og sikkerhetsoppbud, rundt 40 mann, var møtt opp utenfor Grand Hotel i Oslo sentrum for å eskortere Russlands president Dmitrij Medvedev til et toppmøte med Jens Stoltenberg på Statsministerens kontor tirsdag morgen klokken 10.

Flere hundre skuelystne var også møtt opp på Karl Johan for å få et glimt av presidenten.

Møtet er ventet å vare i nesten to timer, og også utenriksminister Jonas Gahr Støre skal delta.

Først skal Stoltenberg og Medvedev ha et møte i en veldig liten krets i 16. etasje i Statsministerens kontor, hovedbygget i Regjeringskvartalet. Så blir det ifølge NRK en liten pause for å gå opp i 17. etasje og kikke på utsikten, før møtet fortsetter, da med en såkalt større krets.

— Vanskelige spørsmål i dag

Klokken 11.30 arrangerer de to statslederne felles pressekonferanse med både norsk og internasjonal, da særlig russisk, presse til stede.

En hektisk første dag av den russiske presidentens statsbesøk ble i går avsluttet med gallamiddag på Slottet.

Det er ventet at de to statslederne skal ta opp spørsmål rundt nordområdeproblematikk, blant annet delelinje i Barentshavet, men også komme inn på spørsmål om menneskerettigheter.

**Les også BTs leder

Bjørnen sover ikke**

Sterke oppfordringer

Flere menneskerettighetsorganisasjoner, blant dem Den norske helsingforskomite, har kommet med sterke oppfordringer til Stoltenberg om å ta opp Russlands brudd på menneskerettigheter. Komiteen mener flere temaer på menneskerettighetsfeltet er sentrale å ta opp med presidenten.

— Det første er forfølgelse og drap på menneskerettighetsforkjempere. Dette har gjort det farlig og vanskelig å arbeide for menneskerettigheter i Russland, skriver komiteen på sine nettsider.

Også sjakklegende og regimekritiker Garry Kasparov er kritisk til menneskerettighetenes stilling i Russland.

— Regimet viser ingen fremgang, snarere tvert imot. Medvedev snakker om frihet og mer fokus på menneskerettigheter, men det betyr ingenting, sier regimekritikeren til Aftenposten.no.