JES RANDRUP NIELSEN

Innbyggerne i Hongkong er interessert i penger, ikke politikk, sies det. Men i denne måneden eksploderte den politiske debatten i en følelsesladet hets mot Martin Lee, en av byens ledende demokratiske skikkelser, elsket av likesinnede, forhatt i Beijing. Årsak? En kronikk om menneskerettigheter og neste års OL i Kina.

Gikk i spinn

I en kronikk i Wall Street Journal skrev Martin Lee at vestlige regjeringsledere heller i ti måneder frem til OL enn etterpå bør «presse på» for en bedring av Kinas menneskerettighetssituasjon. Konstruktiv dialog kunne også gagne de kampanjene som i øyeblikket — trolig uten hell - oppfordrer til boikott av neste års OL på grunn av Kinas handel med regimer som Burma og Sudan, argumenterte Lee.

«Jeg vil oppfordre dem som støtter disse anstrengelsene å overveie den positive effekten olympisk eksponering kan ha i Kina, inklusive nøye granskning fra all verdens journalister,» skrev han.

Reaksjonen tydet på at han like gjerne kunne skrevet om Hongkong. Den betydelige lobbyen i byen, som støtter både styret i Beijing og Hongkongs embetsmannsvelde, ble først hvitglødende av raseri og gikk deretter i spinn. Dagen etter var nesten alle aviser fulle av fordømmelser - en del på grunn av feil oversettelse av teksten.

OL er et ømt punkt

Lederen av Hongkongs største pro-Beijing-parti mente at Lee hadde oppfordret til utenlandsk innblanding i Hongkong. Fagforeningsleder Wong Kwok-hing kalte Lee en landsforræder. Tsang Hin-chi, en lokal forretningsmann som representerer Hongkong i den nasjonale folkeforsamlingen i Beijing i mars hvert år, beskyldte Lee for å glemme sine kinesiske røtter. Selv Hongkongs liberale parti fordømte kronikken. Beijings engelskspråklige talerør, avisen China Daily, kalte Lees debattinnlegg «avskyelig». Og utenfor byens miniparlament haglet skjellsord over Lee fra 50 demonstranter.

For Hongkongs demokrater var de nasjonalistiske utbruddene bare et tegn på at man hadde truffet et ømt punkt. OL er det absolutt viktigste politiske prosjektet for Kina for tiden, og fordi det både innad og utad skal demonstrere nasjonens storhet, må ingenting gå galt. Hongkongs demokrater tok derfor oppstyret som et symbol på hvor langt Beijing og dets tilhengere er fra en demokratisk innstilling.

Overrasket over kritikken

Selv har Martin Lee aldri gått av veien for et godt, politisk slagsmål. Men sinnet mot kronikken synes å ha overrasket den sta politikeren. I et intervju i Hongkongs radio, RTHK, innrømmet han at han hadde vært utsatt for sin karrieres «sterkeste, mest urimelige og mest uhederlige press».

— Det er forbløffende at kritikken denne gang er så overveldende og kommer fra så forskjellige deler av samfunnet, sa han.

Forbløffende fordi Hongkong normalt skryter av sine friheter - sin presse og sitt frie debattklima. Og fordi Hongkong om bare ti måneder skal være vert for hestesportsdelen av OL - lekene som skulle forankre menneskerettighetene i vertsnasjonen.

DAVID GRAY
ANAT GIVON