KLAUS JUSTSEN

George W. Bush spiller rollen som sterk mann når han med oppbrettete skjorteermer forsikrer velgerne om at han i år ikke har fått noen vaksine mot influensa, og at han heller ikke vil få det.

Forsikringen, ledsaget av det velkjente brede smilet, har ikke kunnet hindre at mangelen på vaksine er i ferd med å utvikle seg til et alvorlig politisk problem for presidenten i en avgjørende fase av valgkampen.

Verken kan eller vil

Bush' demokratiske rival John Kerry har også forsikret at han verken har eller vil la seg vaksinere, hvilket ikke hindrer ham i å bruke den manglende vaksine som bevis for at regjeringen er så inkompetent at den ikke kan beskytte amerikanerne mot verken influensa eller terror.

«Hvis du ikke kan få influensavaksine til amerikanerne, hvordan skal du da kunne beskytte dem mot biologisk terror,» lyder et av de oftest gjentatte spørsmålene.

Spørsmålet ledsages av en påstand om at mangelen på vaksine sier noe typisk om hva det er for et helsevesen som den republikanske presidenten gjør seg til talsmann for.

Saken er også blitt tema for en ny tv-reklame der mangelen lenkes med eksport av amerikanske arbeidsplasser. «Regjeringen overlot produksjonen til arbeidere i utlandet, og nå mangler vi 50 millioner doser.»

TV-reklamen henviser til at krisen oppsto da omkring 46 millioner doser som skulle leveres fra den amerikanske Chiron-konsernets fabrikk i England, ble kassert. En inspeksjon hadde avslørt at enkelte vaksiner var forurenset av bakterier.

Drar til Canada

I denne uken har president Bush forsikret at det er millioner av doser til de mest sårbare amerikanere, hvilket ikke har forhindret mange nervøse i å ile over grensen til Canada for å bli vaksinert for 15 dollar.

Influensa og sykdommens bivirkninger dreper hvert år omkring 36.000 amerikanere. De siste årene har regjeringen ført en intens kampanje for å få tallet ned gjennom flere vaksinasjoner.