Midtun er stedet for smådyrenes feriekoloni i sommer. De eneste to lovlige smådyrpensjonatene i Bergen denne sesongen, ligger et drøyt steinkast fra hverandre. I Midtunheia 2-4 driver Nils Lauritsen smådyrpensjonat, mens Jarl Johnson har pensjonat i Midtun Zoo Senters lokaler i Midtunheia 20. Begge pensjonatene fikk godkjenning av distriktsveterinæren mandag, og tar imot alle typer lovlige smådyr, bortsett fra ilder, hund og katt.

— Ilderen er rovdyr, så den blir for farlig å ha her, forklarer Johnson. Han ser for seg et skrekkscenario dersom en ilder hadde kommet seg ut av buret og gått løs på de andre dyrene i pensjonatet. Men han tar gladelig imot både undulaten, chinchillaen og musene dine.

Stell hver dag

Alt er lagt til rette for at du skal kunne dra bort med god samvittighet. Dersom kjæledyret ditt har spesielle ritualer, enten det gjelder mat eller kos, lover både Johnson og Lauritsen å oppfylle alle ønsker.

— Dyrene får det veldig greit her. Vi vil klippe tenner og klør hvis det trengs. Vi har kjølige lokaler med solskjerming, og alle dyrene kommer til å bli i sine egne bur. Vi ønsker derfor at folk leverer dyrene i gode, rømningssikre bur, og med gode vannflasker og skikkelige matskåler, sier Johnson.

— Det er strenge krav for å få godkjent et smådyrpensjonat, og det bør det også være. Blant annet skal dyrene stelles hver dag, forklarer Lauritsen.

20 til 40 kroner døgnet

Dyrenes opphold vil koste mellom 20 og 40 kroner døgnet. Dette inkluderer mat og spon.

— Det er ganske rimelig i forhold til hva vi bruker på oss selv i ferien, mener Johnson. Han regner med stor pågang i sommerferien, men har god plass.

I påsken i år var det ingen godkjente smådyrpensjonater i Bergen. Lauritsen, som tidligere har drevet smådyrpensjonat på Nesttun, forklarer at det må søkes om nye midlertidige løyver hvert år.

— Jeg var sent ute med å søke i år, men har nå fått løyve for juni, juli og august, forklarer han. Han er glad for at smådyrene får et tilbud også i år.

— Jeg startet med dette for dyrenes skyld. Man vet aldri hva folk kan finne på med dyrene for å komme seg på ferie, sier han.

Både Jarl Johnson og Nils Lauritsen har lang erfaring i dyrebransjen. Mens Johnson driver Midtun Zoo Senter, er Lauritsen salgssjef på Zoohandel på Bergen Storsenter. Han har tidligere vært salgssjef på både Nordås Zoo og Midtun Zoo Senter.

STELL HVER DAG: Kjæledyrene får stell hver dag mens de bor på Jarl Johnsons smådyrpensjonat. Blant annet kan han sjekke tennene på kaninen din.
Foto: Kristian Jacobsen