– Verden er blitt vant til at folk henrettes i Iran, tror menneskerettsaktivist Mahmood Amiry-Moghaddam.

Norge innkaller den iranske ambassadøren for å protestere mot henrettelsen. 27 år gamle Rahele Zamani var dømt til døden for å ha drept mannen sin.

– Vi fikk høre i dag morges at hun var blitt henrettet i Evin-fengselet i Teheran. En del folk samlet seg utenfor fengselet etter at de i går fikk høre at henrettelsen skulle gjennomføres, men det var ikke så mye de kunne gjøre, sa Amiry-Moghaddam til NTB onsdag.

– Vant til henrettelser

Henrettelsen ble utsatt for to uker siden, trolig fordi saken fikk mye omtale i mediene. Zamani, som var mor til en tre år gammel gutt og en fem år gammel jente, har selv sagt at hun handlet i affekt etter lengre tids mishandling.

– Dessverre har det ikke kommet noen offisielle reaksjoner fra verdenssamfunnet som har hatt noen virkning.

– Det virker som om verdenssamfunnet er blitt vant til at folk blir henrettet i Iran. Dette er veldig negativt. I denne situasjonen bør man trappe opp og ikke tone ned reaksjonene, sier Amiry-Moghaddam.

Må reagere

Menneskerettsaktivisten mener det er på tide med sterkere reaksjoner overfor Iran.

– Når regimet i Iran begynner det nye året med henrettelser fra dag én, kan vi i alle fall begynne med våre reaksjoner fra dag to. Med det mener jeg at det må innføres sanksjoner, enten ved at man mobiliserer sammen med andre EU-land eller på egen hånd. Man må gjøre noe som virker, det hjelper ikke lenger med symbolske protester, framholder Amiry-Moghaddam.

Barbarisk

Norske myndigheter protesterer mot henrettelsen av tobarnsmoren. Statssekretær Raymond Johansen (Ap) i Utenriksdepartementet kaller handlingen barbarisk.

– Vi reagerer med forferdelse på at hun er blitt henrettet og at to barn nå har mistet foreldrene, sier statssekretæren til NTB.

Departementet vil nå innkalle Irans ambassadør for å uttrykke sitt syn på henrettelsen.

– Vi protesterte etter henrettelser i Iran ved en rekke anledninger i fjor. 2008 har nå startet på en veldig dårlig måte, sier Raymond Johansen.

Flere henrettelser

Iranske medier melder at til sammen 13 personer som var dømt for narkotikasmugling og drap, ble henrettet i Iran onsdag, skriver Reuters.

Iran ligger midt i smuglerruta for opiumsmarkedene i Afghanistan, som er verdens største produsent av opium. Stoffet brukes til å framstille heroin.

Over 3.300 iranske sikkerhetstjenestemenn er drept i kampen mot narkotikahandelen siden Irans islamske revolusjon i 1979. Etter at politiet i juli i fjor trappet opp kampen mot det de kaller umoralsk oppførsel, har antall henrettelser økt.

Amnesty International sier Iran er et av de landene i verden som utfører flest henrettelser. Henrettelsen onsdag var det høyeste antallet utført på en dag på lengre tid. 5. september i fjor ble 21 personer hengt.