– Det er mitt store håp at den russiske regjering under ledelse av en ny statsminister vil strebe etter å løse det vi anser for å være de strategiske oppgavene i landets utvikling, sa Putin i en kommentar da han presenterte den nye regjeringen. Presentasjonen ble sendt på russisk TV.

Russland-forsker Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier til NTB at det mest spennende spørsmålet på forhånd var om de to første visestatsministrene Sergej Ivanov og Dmitrij Medevedev ville beholde stillingene. Det gjør de. Begge regnes som mulige etterfølgere når Putin går av som president neste år.

– Putin drøyer så lenge som mulig før han peker ut sin egen etterfølger for å beholde sine egne manøvreringsmuligheter, sier Blakkisrud.

Kudrin vinner

Den nye regjeringssammensetningen ble kunngjort mandag kveld, vel en uke etter at han utnevnte Viktor Zubkov til ny statsminister. Den største vinneren ble finansminister Aleksej Kudrin, som beholder jobben og i tillegg ble forfremmet til visestatsminister.

Ny næringsminister blir 44 år gamle Elvira Nabjulina, som erstatter German Gref. Ny helseminister blir Tatijana Golikova, som etterfølger Mikhail Zurabov.

Blakkisrud ser det som positivt at to kvinner er kommet inn etter at regjeringen en periode utelukkende har bestått av menn.

Beholder utenriks og forsvar

Putin utnevnte i tillegg ny næringsminister, helseminister og regionalminister. Utenriksminister Sergej Lavrov og forsvarsminister Anatolij Serdjukov beholder jobben. Serdjukov gikk av i forrige uke, men Putin avslo avskjedssøknaden.

Utskiftningene er del av en lenge ventet omrokering foran det kommende valget på nasjonalforsamling.

Nyutnevnelsene kom litt over en uke etter at Putin utnevnte den relativt ukjente Viktor Zubkov til ny statsminister.

– Kosmetisk

Den russiske analytikeren Aleksandr Golts sier at de viktigste utskiftningene, spesielt utbyttingen av Gref og Zurabov, var fullstendig ventet. Og fordi de blir erstattet av sine viseministere, vil det ikke skje noen politisk endring.

– Alle disse forandringene har utelukkende en kosmetisk karakter, sier Golts til nyhetsbyrået AP.

Han mener endringene bare skjer med tanke på valget av nasjonalforsamling i desember, men sier det er vanskelig å vite hva Putin vil oppnå.

– Like mye som vi lever i et fullstendig lukket politisk system, er det veldig vanskelig å vite hvordan vi skal motta disse opplysningene, sier han.

Spekulasjoner har lenge gått om hvordan Putin ser på sin egen framtidige rolle og hvem som er hans favoritter som etterfølger.

Visestatsministerne Ivanov og Medevedev ble lenge ansett som favoritter til å etterfølge Putin i presidentstolen. Med utnevnelsen av Zubkov til ny statsminister, er han også å regne med.