Tidligere år har muslimer pleid å dra til skogs for å hogge juletrær som de så har solgt videre til kristne i bydelen Karrada sentralt i Bagdad.

Prisene var lave, og juletresalget bidro også til å skape sosiale bånd mellom muslimer og kristne i det som en gang var ett av Bagdads mest velstående strøk.

– De pleide å ønske meg god jul før de solgte meg treet som jeg plukket ut. Jeg savner dem og trærne i år, sier tobarnsmoren Mary Hanna til nyhetsbyrået AFP.

Mens Sadungata tidligere var stappfull av juletreutsalg, er det nå svært få trær å se. Butikkene kan fortsatt tilby kunstige trær og julepynt, men den gode førjulsstemningen er borte.

Så langt har de kristne i Bagdad ikke vært mål for dødsskvadronene som opererer både på sunnimuslimsk og sjiamuslimsk side. Men at juletresalget er borte, skaper bekymring i det som en gang var en av Midtøstens mest kosmopolitiske byer. Her levde både arabere og kurdere, samt ulike religiøse grupper, som sunnier, sjiaer, jøder og kristne, side om side. Nå er kristne spesielt utsatt for kidnappinger fordi de har ry på seg for å være rike.

For å få juletrærne til Karrada, må selgere nå passere flere kontrollposter som er bemannet av Bagdads ulike væpnede grupper. De risikerer å bli drept av bilbomber eller å bli skutt.

– De er redde for å komme fordi de helt sikkert ville blitt angrepet av væpnede menn, som hater å se at noen selger juletrær til kristne, sier en av Karradas kristne innbyggere, Sameer Yunan.