Dollys "skapere", forskere ved Roslin-instituttet nær Edinburgh, har gjort slutt på den lungesyke sauens liv.

Dolly forlot verden etter seks og et halvt år på kloden. Det er langt tidligere enn det som er vanlig for hen-nes artsfrender som har kommet til jorden på naturlig vis. Sauen, som er oppkalt etter Dolly Parton, led av en alvorlig lungesykdom.

Mor to ganger

Dolly, en sau av rasen Finn Dorset, lammet to ganger. Begge ganger var det den walisiske sauen David far til avkommet. I 1998 ble Bonnie født, året etter fulgte tre andre lam.

I 1999 begynte Dolly å vise unormale aldringstegn, sitt relativt korte liv tatt i betraktning. Forskerne la merke til at Dollys celler viste tegn på aldring som vanligvis ikke passer med et såpass ungt dyr.

Leddgikt og lungesykdom

I januar i fjor konstaterte forskerne at stakkars Dolly led av leddgikt. Til slutt var det altså en lungesykdom som tok knekken på verdens mest berømte sau. Forskerne ved Roslin-instituttet opp-lyste fredag at de hadde avsluttet Dollys liv. Sauens jordiske levninger er lovet bort til National Museum of Scotland i Edinburgh hvor Dolly skal kunne beskues.

Før Dollys tilblivelse hadde forskere klart å klone sauer fra embryoceller, men Dolly var det første dyret som ble gjenskapt fra en voksen celle. Sauens tidlige bortgang vil ganske sikkert sette ny fart i debatten om kloning.

Ny debatt?

Det finnes hundrevis av klonete dyr rundt om i verden, herunder kuer, griser, mus og geiter. Mange av dem fremstår som robuste og friske dyr, men med mange kloningsforsøk har det slett ikke gått den rette veien.

Deformerte fostre har dødd med overdimensjonerte organer, noen har vært dødfødt, enkelte har vært dobbelt så store som normalt kort etter fødsel for så å dø kort etter.

Enkelte genetikere har hevdet at man ikke kan gjenskape fullkomne kopier av originaldyrene. De føler neppe at den påstanden er svekket etter Dollys død.

Dolly ble bare seks år gammel. (Foto: Reuters)