For første gang deltok Norge i den internasjonale miljøkampanjen Earth Hour. Lørdag klokken 20.30 skal mennesker i 88 land slukke lyset i én time for klimaet. Alle med tilgang til en lysbryter har sjansen til å bidra i kampanjen som arrangeres av World Wide Fund for Nature (WWF).

I Norge er 106 kommuner med til sammen 3.075 064 innbyggere påmeldt. I alt 175 bedrifter i landet deltar, i likhet med 62 nasjonale organisasjoner.

Håper på 3 millioner

– Hittil har denne kampanjen gått over alle forventninger, og slik det ligger an nå, vil dette bli verdenshistoriens største miljøaksjon, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge til NTB.

WWF-Norge hadde et mål om at 1 million nordmenn skulle delta, men nå ser det altså ut til at over 3 millioner kan komme til å slukke lyset lørdag kveld.

– Jeg håper flest mulig deltar. En rekke store landemerker og bygg slår av lysene, men det er flott hvis folk også gjør det i sine hjem slik at dette blir en kraftfull markering. Man kan ha en koselig kveld med stearinlys, sier miljø— og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NTB.

Solheim skal sammen med byrådsleder Erling Lae skru av lyset i Oslo Rådhus på et arrangement i Oslo på slaget 20.30.

Mørklagt Opera

Ifølge arrangørene vil i alt 829 landemerker bli mørklagt, blant annet Peterskirken i Roma, Egypts pyramider, Eiffeltårnet i Paris og Empire State Building i New York. I Norge vil lysene slukkes på landemerker som Stortinget, Regjeringsbygningene i Oslo, Nidarosdomen, Operaen, Oslo Plaza, Postgirobygget, OL-parken på Lillehammer, Akershus festning, Bergenhus festning, Askøybroen, Keplerstjernen ved Gardermoen og Tyholttårnet.

Også flere kjente reklameskilt, rådhus over hele landet og mange store hoteller vil delta i aksjonen.

Gjøre mer Når folk i Norge slukker lyset sammen med mennesker i Beijing, Los Angeles, Roma, Cape Town, London og Singapore, er det et felles, globalt og meget visuelt signal til verdens ledere om å gjøre mer for å hindre global oppvarming. Samtidig er Earth Hour en påminnelse til både store og små om sammenhengen mellom klimautfordring og energibruk.

Miljøminister Solheim og LO-leder Roar Flåthen har oppfordret til full oppslutning om kampanjen, og denne uken ble det klart at også Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) stiller opp. Organisasjonen oppfordrer de rundt 20.000 medlemsbedriftene til å gjøre det samme

Startet aksjonen Først ute med å slukke lyset lørdag var flere hus på Chathamøyene i Stillehavet. Her var klokka 20.30 lokal tid (7.45 norsk tid) da lysene ble skrudd av i en time. Aksjonen skal skje på samme tidspunkt rundt hele kloden, og tre kvarter senere var turen kommet til New Zealand.

Miljøverngruppen WWF, som startet Earth Hour i 2007, håper at én milliard mennesker vil delta i årets aksjon hvor 88 land og 3.929 byer verden over er med.

Slukket du lysene lørdag kveld? Si din mening om Earth Hour her:

MØRKLAGT: I rådhuset i Bergen ble alle lys slukket kl. 20.30 lørdag kveld.
Rune Nielsen
MØRKT I MANILA: Kaipromenaden i hovedstaden på Filipinene ble også mørklagt.
Scanpix