Med 43 prosent av stemmene talt opp hadde Drnovsek fått 56 prosent av stemmene, mot 44 prosent til motkandidaten, riksadvokat og tidligere justisminister Barbara Brezigar. Også valgdagsmålinger utført av to slovenske TV-stasjoner tydet på at Drnovsek ville ta en klar seier i den andre og avgjørende omgangen av presidentvalget.

Sentrum-venstre

Drnovsek, som blir president etter å ha vært statsminister i ti år, blir Slovenias andre president siden landet ble uavhengig fra Jugoslavia i 1991.

52-åringen representerer sentrum-venstre-partiet Liberaldemokratene. Brezigar stilte som uavhengig kandidat, men hadde støtte fra flere høyreorienterte og konservative partier.

— Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Vi vil begynne et nytt kapittel i Slovenias historie, sier Drnovsek.

Den erfarne politikeren tar formelt over presidentembetet 23. desember. Han sier han regner med at nåværende finansminister Anton Rop vil bli ny statsminister.

Vellykket overgang

Den nyvalgte presidenten Drnovsek blir ofte gitt æren for å ha ledet Slovenias vellykkede overgang fra kommunisme til markedsøkonomi i løpet av sine år som statsminister.

Det vesle landet lengst øst i Alpene er i dag et av de mest velstående i Sentral-Europa, og kan regne med å bli medlem av både EU og NATO i løpet av Drnovseks presidentperiode, som i utgangspunktet varer i fem år.

Drnovsek etterfølger nåværende president Milan Kucan, som i sin tid ledet landet til selvstendighet.

Presidentembetet i Slovenia har lite politisk makt. Drnovsek sier dette passer ham bra, og at han på grunn av helseproblemer ønsker seg en politisk posisjon med mindre direkte ansvar enn jobben som statsminister.

(NTB)