Skype-brukere ringer gratis til hverandre, men må betale noe for å ringe ut av Skype til andre telenett (Skype Out). Minuttpris er rundt 14 øre minuttet til alle i Europa, Amerika og Australia. En del lokale nødnumre er sperret.

Hva trenger jeg? Du trenger en datamaskin med bredbåndtilkobling og en høretelefon med mikrofon. Bruker du høyttaler, kan det bli ekko og vanskelig å høre. For lav hastighet på nettilgangen gir hakkete og dårlig lyd.

Hvor kan jeg bruke Skype? Skype er avhengig av å ha en datamaskin med tilgang til høyhastighetsnett. Til nå har de fleste Skype-brukere snakket via høretelefon, men nå lanseres det en rekke løsninger som åpner for bruk av Skype over vanlig telefon, mobil og PDA.

Hvordan finner jeg noen å snakke med? Med Skype-programmet kan du lage lister over dem du vil ha kontakt med. Du kan også bestemme hvem som skal få nå deg. Du kan også søke på navn i en Skype telefonkatalog. Det mangler ikke på samtalepartnere. Ifølge Skype er det nesten to millioner brukere logget på til enhver tid.

Hjemmetelefon

Den danske telefonprodusenten Olympia har lansert sin modell Dual, der brukeren kan velge mellom å telefonere på internett eller via vanlig telelinje. Telefonen kan brukes som en vanlig bærbar telefon i hjemmet.

Dual-telefonen ble lansert i Danmark før jul og har siden nyttår vært en salgssuksess i Sverige. Den har vært i salg i Norge kun kort tid og koster rundt 1 300 kroner.

Les mer på www.cbk.no

Mobil

Det er også mulig å ringe med mobil over internett, men da er man avhengig av en PC og tilgang til bredbånd. En annen mulighet er hotspots med det trådløse WiFi-systemet. Det blir stadig vanligere på bedrifter, universiteter, flyplasser og hoteller.

Flere europeiske teleselskap lanserer nå tilbudspakker for mobiler som gjør det mulig å ringe til hjemmetakst over nett og til mobiltakst underveis.

Skype har nylig inngått et samarbeid med mobilprodusenten Motorola om å lage mobiler med Skype ferdig installert. De skal komme på markedet i løpet av 2005. En SMS-tjeneste er også under utprøving.