– Angrepet skjedde ikke i løpet av en 24-timers periode. Det var virkelig en veldig lang, omhyggelig og veloverveid utnyttelse av etterretning, innhentet informasjon, menneskelige kilder, elektronikk og sambandsetterretning som ble gjort over en periode på mange, mange uker— sa generalmajor William Caldwell torsdag i forrige uke, da Zarqawi ble tatt til fange.

Amerikanske styrker jaktet på Zarqawis åndelige rådgiver sjeik Abd al-Rahman i håp om å finne Zarqawi samtidig, og et tips fra noen i Zarqawis nettverk satte amerikanske styrker på sporet av dem, skriver BBC.

Dusør Det var utlovet en dusør på 25 millioner dollar for Zarqawi, men amerikanske talsmenn vil ikke si hvem som ga de avgjørende tipsene og hvem som kommer til å få dusøren, skriver BBC.

– Det var ikke sånn at noen sa «I det huset og på det tidspunktet finner du Zarqawi». Det var ikke sånn det skjedde, sa generalmajor Caldwell.

Det har vært spekulasjoner om at angrepet har vært knyttet til arrestasjonen av Zarqawis hjelper Kassim al-Ani.

En talsmann fra Det hvite hus har gitt inntrykk av at viktig informasjon kan ha kommet fra en lokal innbygger som ikke likte at Zarqawi holdt til i nærheten.

Jordanske talsmenn har uttalt at Jordan spilte en viktig rolle i analyser av etterretningsinformasjon som ledet fram til Zarqawi.

På båre Da skjulestedet ble funnet, kom amerikanerne fram til at de ikke kunne angripe med bakkestyrker, for da kunne de risikere at Zarqawi slapp unna, har amerikanernes forsvarsminister Donald Rumsfeld sagt.

I stedet ble det sluppet to bomber fra et F-16-fly mot det lille huset som lå 8 kilometer nord for byen Baquba, ifølge Caldwell.

Irakiske sikkerhetsstyrker skal ha vært først på stedet, med amerikanske bakkestyrker hakk i hæl.

Først ble det fortalt at Zarqawi var blant seks som ble drept umiddelbart, men senere ble det kjent at Zarqawi fremdeles var i live, sa generalmajoren.

REUTERS