Tre dager etter velgernes første dom i Iowa, satte de amerikanske presidentkandidatene hverandre stevne i to 90 minutter lange debatter sendt direkte på TV.

Samtidig med debattene kom nye målinger som viser at det er dødt løp mellom Obama og Clinton i New Hampshire, der det er nominasjonsvalg tirsdag.

De to rivalene i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat får begge en oppslutning på 33 prosent. John Edvards får 20 prosent. Clinton ledet tidligere stort i New Hampshire.

– Debatt med seg selv

Under debatten mellom de demokratiske kandidatene i Manchester, New Hampshires største by, anklaget Clinton Obama for å ha endret posisjon i en rekke saker, blant annet helseforsikring.

– Obama kunne faktisk ha ført en god debatt med seg selv, sa senatoren fra New York.

Men Obama slo tilbake og beskyldte Clinton for å fordreie hans politiske budskap.

Tredjemann i tet-trekløveret blant demokratene, John Edwards, hisset på seg Clinton da han anklaget henne for å være en motstander av endring og ny politisk kurs.

– Jeg driver ikke valgkamp på løfter om ny kurs. Hele fundamentet for min valgkamp er 35 år med resultater, sa Clinton.

Romney på defensiven

Under den republikanske debatten, som gikk rett i forkant av demokratenes, ble Mitt Romney presset på defensiven og angrepet av alle de andre kandidatene.

Både Mike Huckabee og John McCain kritiserte Romney for å ha endret syn i en rekke saker som abort, våpenkontroll og homofiles rettigheter.

Et stykke ut i debatten anklaget Romney Huckabee for å fordreie hans standpunkt til Irak-krigen. Da var ordkvikke Huckabee på ballen med en gang med replikken: Hvilket standpunkt?

– Jeg synes vi gjør klokt i å diskutere politikk og ikke drive med personangrep, svarte Romney.

Mye står på spill for den tidligere guvernøren fra Massachusetts, Mitt Romney, etter tapet i Iowa. Gjør han det dårlig også i nominasjonsvalget tirsdag vil det være et alvorlig tilbakeslag for valgkampanjen til mangemillionæren.

McCain i tet

John McCain ble under debatten anklaget for å være for ettergivende overfor de mange millionene ulovlige innvandrere i USA.

De siste målingene viser at McCain leder i New Hampshire, og med en seier tirsdag kan senatoren fra Arizona stadfeste en posisjon som kandidat til å vinne nominasjonen.

Tidligere senator Fred Thompson, tidligere borgermester I New York Rudy Giuliani og Ron Paul, folkevalgt fra Texas, deltok også i den 90 minutter lange debatten, men de måtte i stor grad spille andrefiolin.

Den amerikanske presidentvalgkampen får voldsom medieoppmerksomhet, både i USA og fra utlandet. I en gymsal på St. Anselm College vegg i vegg satt rundt 700 akkrediterte journalister fra hele verden og fulgte debatten lørdag.

SLITER: Hillary Clinton.
MIKE SEGAR
I STØTET: Barrck Obama.
JIM BOURG