Osama bin Laden tilbrakte ni år på flukt i Pakistan etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001. I denne perioden bodde han på fem forskjellige steder. Han var far til fire barn, hvorav to var født på offentlige sykehus i Pakistan.

Det skal bin Ladens yngste kone, Amal Ahmad Abdul Fateh, ha innrømmet overfor pakistanske etterforskere, skriver New York Times.

Den mest detaljerte beskrivelsen

Avhørene av 30-åringen, som er gjengitt i en politirapport datert 19. januar i år, gir de hittil mest detaljerte beskrivelsene av bin Ladens flukt.

Rapporten innholder riktignok visse svakheter. Blant annet har ikke etterforskerne gjengitt Fatehs historie ordrett. I tillegg inneholder den påfallende få detaljer om pakistanerne som hjalp bin Laden å gjemme seg fra amerikanerne.

Fatehs historie reiser uansett nye spørsmål om hvordan verdens mest ettersøkte mann klarte å flytte fra by til by på vidt forskjellige steder i Pakistan uten at landets formidable sikkerhetsapparat fikk nyss om det.

Ville gifte seg med hellig kriger

Osama bin Laden hadde tre koner, hvorav Fateh var den yngste. Ifølge politirapporten New York Times har fått tilgang til, giftet hun seg med bin Laden i 2000, fordi hun «ønsket å gifte seg med en mujahid (en hellig kriger, red. anm.)»

Hun fløy inn til Karachi i juli samme år og fulgte deretter ektemannen og hans to andre koner over grensen til Afghanistan. Her bosatte de seg på bin Ladens base på en gård utenfor Kandahar.

Hjulpet av bin Ladens sønn

Terrorangrepene 11. september 2001 splittet familien. Fateh reiste tilbake til Karachi med sin nyfødte datter, Safia, der hun bodde de neste ni månedene. De flyttet syv ganger i løpet av denne perioden, hjulpet av «pakistansk familie» og bin Ladens eldste sønn, Saad.

I Karachi, en by med 18 millioner innbyggere, befant også flere al-Qaida-topper seg, deriblant arkitekten bak 11. september-angrepene, Khalid Shaikh Mohammed. Han ble arrestert i et hus i Rawalpindi i mars 2003.

Ble jaktet på av CIA

Mot slutten av 2002 ble Fateh og bin Laden gjenforent i Peshawar nordvest i Pakistan.

På denne tiden var jakten på bin Laden intens. Al-Qaida hadde nettopp bombet et israelsk hotell i Kenya og CIA hadde på det tidspunktet ingen Irak-krig å fokusere på. Amerikanerne snevret inn jakten mot grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

Bin Laden-familien gjemte seg dypt inne i de uveisomme fjelltraktene i nordvestlige Pakistan, men ikke i stammeområdene amerikanerne trodde de befant seg i. Først bodde de i Shangla-distriktet i Swat, omtrent 13 mil nordvest for hovedstaden Islamabad, der de bodde i ni måneder.

I 2003 gikk ferden videre til Haripur, en by som ligger enda nærmere Islamabad, der de leide et hus de neste to årene. Her fødte Fateh en datter, Aasia, i 2003 og en sønn, Ibrahim, i 2004. Barna kom til verden på et offentlig sykehus.

Ifølge politirapporten forlot Fateh sykehuset etter noen få timer i hvert tilfelle, med falske identitetspapirer.

«Kuréren» organiserte losji

Amal Ahmad Abdul Fateh har fortalt at det var to pashtunske brødre, Ibrahim og Abrar, som organiserte losjien i Swat, Haripur og Abbottabad.

Ifølge New York Times antas Ibrahim å være Abu Ahmed al-Kuwaiti, en pakistanskfødt pashtuner som vokste opp i Kuwait og som CIA refererte til som «Kuréren», fordi det var han som ofte videreformidlet bin Ladens beskjeder.

Da amerikanske spesialstyrker stormet bin Ladens hus i Abbottabad i mai i fjor, ble al-Qaida-lederen drept og hans yngste kone skutt i beinet. Fateh overlevde, men fire andre ble drept i raidet; «Kureren», hans kone Bushra, Abrar, og bin Ladens 20 år gamle sønn, Khalil.

Bin Ladens tre enker bor nå i et hus i Islamabad. Tirsdag hevdet en av hennes kusiner i Jemen, Hameed al-Sade, at Fateh holdes innelåst i en kjeller. — Hun halter på grunn av skuddskaden i kneet, og hun lider av psykologiske traumer og svært lavt blodtrykk, fortalte al-Sade til Reuters.

Amerikanerne nær i 2005

Dersom Fatehs historie stemmer, var amerikanerne styrker bare noen få meter unna bin Laden seks år før de endelig fant ham. I oktober 2005 mistet 73.000 mennesker livet i et voldsomt jordskjelv i nordvestlige Pakistan.

I flere uker fløy amerikanske militærhelikoptre inn nødhjelp i de rammede områdene. På veien passerte de rett over huset til bin Laden.

Samtidig bedyret Pakistans president, Pervez Musharraf, den gang en nær alliert til Bush-administrasjonen, at al-Qaida-lederen befant seg på den andre siden av Afghanistan-grensen.

USA vil gjerne ha tilgang til konene

Pakistansk politi har tidligere anbefalt at bin Ladens tre koner og barn bør deporteres til Saudi-Arabia og Jemen. Nå har myndighetene besluttet at de skal tiltales for ulovlig innreise og opphold i landet. Ifølge sikkerhetseskperter det være flere grunner til dette.

— Jeg tror myndighetene ønsker å holde på dem for å kunne avslutte etterforskningen, sier forsvarsanalytikeren Riffat Hussain til New York Times.

— Dessuten tror jeg amerikanerne gjerne vil ha tilgang til Osamas koner.