Flytrafikken er på vei til å ta seg opp igjen. Lufthansa og KLM bestemte seg natt til onsdag for å begynne flygningene på Bergen igjen før helgen.

De som har stått fast i utlandet en stund, og haster etter å få tak i en billett hjem, havner raskt i enkeltbillettfellen — som gode melkekuer for flyselskapene. Eksemplene bt.no har hentet, viser at du kan spare mye på kjøpe returbilletter du ikke har tenkt til å bruke.

— Dette er helt normalt. Sånn er det hos alle flyselskaper, sier en talsperson i KLM, som ikke ønsker å oppgi navnet sitt.

Halv pris med retur

En enkeltbillett på økonomiklasse fra Frankfurt til Bergen i helgen koster cirka 8000 kroner hos Lufthansa. Kjøper du derimot tur-retur på økonomiklasse, med samme avgang fra Frankfurt og retur om 14 dager, er prisen cirka 4000 kroner.

Du får altså 4000 kroner i rabatt — og en retur du ikke trenger å benytte deg av.

— Det virker kanskje rart, men det er helt normalt, sier Aurelian Baldinger ved Lufthansas pressekontor.

Årsaken er nemlig at det generelt sett er svært få som kjøper énveisbilletter. Nesten alle som reiser et sted, skal tilbake igjen før eller siden.

— Énveisbilletter er bare tilgjengelige i en høy prisklasse, fordi etterspørselen etter dem er veldig liten. Tur-retur-billetter finnes derimot i lavere prisklasser. Og da kan det bli sånn. Det er rett og slett slik salget foregår - det handler om tilbud og etterspørsel, sier Baldinger.

- Så dere har ikke skrudd opp énveisprisene etter askeskyen?

— Nei, aboslutt ikke. Du vil kunne finne slik eksempler hele tiden.

Det virker kanskje rart, men det er helt normalt

Aurelian Baldinger om at énveisbilletter er dyrest

Har droppet lavprisbilletter

En enveisbillett mellom Bergen og Amsterdam i helgen koster 6644 kroner hos KLM. Kjøper du med retur etter 14 dager, er prisen plutselig 2900 kroner.

— Det er vanlig praksis at enveisbilletter er dyrere enn tur-retur. Det er ikke noe nytt i forbindelse med asken, slik er det hele tiden, sier KLMs talsperson.

Hun legger til at KLM for tiden har kuttet ut den aller billigste kategorien billetter.

— Dette er for at billettene skal gå til dem som virkelig trenger dem, sånn at folk som sitter fast rundt omkring i verden kan bruke disse setene til å komme seg hjem, sier hun.

Velger du SAS, koster turen fra Frankfurt til Bergen 2200 kroner. Der lønner det seg ikke med tur-retur, deres pris blir da cirka 3300 kroner. Også på turen fra Amsterdam kommer SAS gunstig ut, med priser under 2000 kroner.

Mye å spare

Flyreiser tur-retur Tenerife-Bergen med vanlige ruteselskap selges normalt for rundt 4000 kroner gjennom nettagentene. Da med mellomlandinger i København, Amsterdam eller Frankfurt i tillegg til Madrid.

I formiddag var Lufthansas pris fra Tenerife Norge til Bergen i helgen cirka 16.000 kroner. KLM har lagt seg på cirka 10.000 kroner. SAS selger ikke billetter til Tenerife. I samarbeid med Spanair ligger SAS på rundt 9000 kroner for en enkeltreise — og det halve for en tur-retur med retur om fjorten dager.

For dem som står fast i Spania var Norwegians oppgitte pris på 1300 kroner fra Barcelona til Bergen mandag en godbit.

Prisene er hentet onsdag formiddag.