Marerittet i West startet klokken 19.50 lokal tid: Mange av de 2700 innbyggerne i den lille byen, beliggende like ved den viktige motorveien I-35 mellom Waco og Dallas hadde fått med seg røykutviklingen fra fabrikkanlegget til West Fertilizer.

Noen hadde tatt opp mobilkamera for å filme brannen, samtidig som brannmannskaper var i gang med slukningsarbeidet, skriver Aftenposten.

Da smalt det — som man kan se idenne dramatiske videoen, tatt opp kun et par hundre meter unna.

— Pappa, jeg hører ikke noe. La oss komme oss bort herfra, hører man en stemme si i videoen - kun få sekunder etter det voldsomme smellet.

«Jeg sender alt vi har»

Andre vitner forsto at det kunne skje noe dramatisk da brannen raskt utviklet seg.

— Jeg sa til foreldrene mine at «det kommer til å eksplodere» og ba dem om å komme seg inn i bilen. Da skjedde det, og vi ble kastet mot bilen. Alle bygninger innenfor en radius på fire kvartaler er ødelagt, sier Bill Bohannan til lokalavisen Waco Herald-Tribune.

På detlokale brannvesenets samband går den dramatiske meldingen ut fra brannfolkene på stedet: Flere av deres kolleger er borte. Skadene er enorme.

— En bombe eller noe gikk av her nå. Vi trenger alle ambulansene dere kan få. Vi har brannfolk nede.

MANGE SKADDE: Hillcrest Baptist Medical Center i Waco opplyser at de så langt har behandlet 61 pasienter.
SCANPIX
KNUST: Et leilighetskompleks med rundt 50 leiligheter ble fullstendig knust i eksplosjonen.
SCANPIX

Svaret fra sentralen kommer raskt:

— Jeg sender alle jeg har.

Registrert på jordskjelvmålere

Like etter postet Andy Bartee et bilde av den voldsomme røyksøylen på Instagram. Bildet er tatt fra en fast food-restaurant omtrent en kilometer fra fabrikkområdet, skriver Aftenposten.

Eksplosjonen ble hørt opptil 60 kilometer unna, og United States Geological Survey registrerte eksplosjonen som en jordskjelv med en styrke på 2,1.

Fabrikkområdet der eksplosjonen skjedde ligger bare et par titalls meter fra et boligområde. Et leilighetskompleks med rundt 50 leiligheter ble fullstendig knust i eksplosjonen.

I grafikken øverst i saken ligger denne bygningen mellom fabrikkområdet ogsykehjemmet, som også fikk store skader. Det samme gjelder flere av byens skoler, som ligger like i nærheten.

Minst 100 skadede

Dean Wilson i Texas' departement for offentlig sikkerhet, sier at 133 mennesker er evakuert fra sykehjemmet.

— Området minner om Murrah-bygningen i Oklahoma City, sier Wilson, med referanse tilterrorangrepet som tok 168 menneskeliv i 1995.

De evakuerte, mange med ulike skader, ble fraktet til fotballbanen utenfor West High School. Der ble det etablert et midlertidig feltsykehus, og mellom 15 og 20 ambulanse var på plass to timer etter eksplosjonen. Hillcrest Baptist Medical Center i Waco opplyser at de så langt har behandlet 61 pasienter.

Redningsmannskaper på stedet sier til lokalavisen Waco Herald-Tribune at de fleste så ut til å ha lettere skader.

Så langt anslås det at minst 100 mennesker er skadet. Det er også bekreftet at flere mennesker har mistet livet, men hvor mange det er snakk om, er foreløpig uklart. Enkelte anslag er så høye som 60-70 omkomne.

Flere omkomne brannmenn

— Brannvesenet frykter at det kan være opp mot 70 døde. Det er et veldig grovt tall, jeg har fått fra brannmennene. Vi vet ikke ennå, sier Dr. George Smith til CNN.

FOTBALLBANE: De evakuerte, mange med ulike skader, ble fraktet til fotballbanen utenfor West High School. Der ble det etablert et midlertidig feltsykehus
SCANPIX
FLERE DREPT: Så langt anslås det at minst 100 mennesker er skadet. Det er også bekreftet at flere mennesker har mistet livet, men hvor mange er foreløpig ukjent.
SCANPIX

Blant de omkomne skal det være flere redningsmannskaper.

— Det er seks eller syv frivillige brannmenn vi ikke kan redegjøre for, sier ordfører Tommy Muska.

Wilson forteller at halve byen er evakuert. Brannmannskaper har i natt kjempet mot flammene både på fabrikkanlegget og i boligområdene like ved, der mange hus er satt i flammer. Lokale myndigheter anslår at nærmere 75 bygninger er ødelagt.

— Dette er en lite lokalmiljø, som nå har opplevd en ufattelig tragedie, sier Wilson.

Frykter giftsky i etterkant

I tillegg til skadene fra selve eksplosjonen, frykter redningsmannskaper at flere skal bli rammet av giftskyen som ble dannet under brannen og eksplosjonen.

Sørlig vind drar denne mot nord, og med høyt innhold av ammoniakk utgjør den en stor helserisiko. Ammoniumnitrat er den viktigste ingrediensen i kunstgjødsel, som ble produsert på fabrikken.

— Vi forsøker å få så mange vi klarer ut av faresonen, sier Patrick Swanton ved Waco-politiiet til CNN.

Keith Hopkins, som er talsmann for Providence Medical Center i Waco, sier at de er redde for at flere av deres pasienter er utsatt for ammoniakk eller andre giftige materialer.

— Vi er veldig forsiktige, og er opptatt av å dekontaminere disse pasientene, sier Hopkins.