I 2011 bodde franske Caroline Bonnet i Oslo. Det var sommer, det var sol, men det høye tordenskrallet 22. juli gjorde at hun etter hvert sjekket sosiale medier for informasjon.

Onsdag gjentok mye seg. Kouachi-brødrene skal ha massakrert 12 personer ved satireavisen Charlie Hebdo.

— Nordmenn håndterte 22. juli så bra. Jeg lurte på hvordan mitt folk ville reagere, og håpte at de ville bli som i Norge.

Tenner lys

Hun er kommet til kosher-supermarkedet ved Port de Vincennes, øst i Paris, for å tenne et lys.

— Men aller først tente jeg lys ved kontoret til Charlie Hebdo. Det var en slags pilegrimsreise for meg, sier Bonnet.

Ved Port de Vincennes, nøyaktig et døgn tidligere, stormet politiet supermarkedet og drepte gjerningsmannen Amedy Coulibaly. Fire gisler ble drept av ham og flere alvorlig såret. Han hadde da i flere timer forskanset seg inne i butikken, som er særlig frekventert av praktiserende jøder.

Mer aggressivt

— Galskapen er den samme her som 22. juli. Det er den samme fanatismen. De som ble drept ble drept fordi de trodde på noe, sier Caroline Bonnet.

Mens nordmenn gikk i rosetog, er reaksjonen noe mer aggressiv i Frankrike, mener hun.

— I Norge var det først og fremst trist. Vi måtte tenke på ofrene først, og resten etterpå. I Frankrike nå handler det med en gang om verdier som ytringsfrihet og de republikanske idealene, sier hun.

Bonnet er lei seg for at flere muslimer er blitt angrepet i Frankrike i etterkant av terroren mot Charlie Hebdo og supermarkedet.

— De viderefører bare den samme fanatismen, sier hun.

Hundretusener i tog

På Place de la République i Paris sentrum har det flere kvelder på rad vært samlinger for å minnes de døde – og de franske verdiene. Mange av de fremmøtte har løftet penner i luften.

Lørdag har til sammen 700.000 mennesker gått i tog i mange av Frankrikes byer.

Selv gikk Bonnet i rosetog i Oslo. Og hun skal delta i den offisielle marsjen søndag, som president François Hollande skal lede an.

— Jeg husker talen som kronprins Håkon holdt. I går postet jeg noen av ordene hans på Facebook, sier hun.