Japan er rammet av det kraftigste jordskjelvet i landets historie, og hundretusener er drevet på flukt. Mange har et ønske om å hjelpe ofrene.

Ifølge Utenriksdepartementet har Japan informert om at landet bruker ressurser fra eget land og nærliggende områder for hjelpearbeid, men at landet ønsker å ta i mot økonomisk bistand.

— UD har ingen egen givertelefon. De som ønsker å hjelpe kan henvende seg til frivillige organisasjoner om dette, opplyser Ole Bjørnøy i UDs kriseteam.

Raskt ute

Allerede fredag morgen la Redd Barna annonser på sine nettsider og oppfordret folk til å støtte nødhjelpsaksjonen.

Søndag kveld sendte hjelpeorganisajonen ut tekstmeldinger til medlemmer og ba om 200 kroner i støtte til den rammede befolkningen i Miyagi, Fukushima og Iwata. Dette er områder blant de hardest rammede av jordskjelvet og tsunamien.

Tusenvis har allerede gitt pengestøtte til aksjonen.

— Klokken 16 mandag har vi fått inn 1.340.169 kroner, opplyser Ingrid Lund.

Redd Barnas nødhjelpseksperter er nå på plass i Japan for å hjelpe barna i de områdene som ble hardest rammet av jordskjelvet og tsunamien fredag.

Gavetelefon: 820 44 144

SMS: send kodeord HJELP til 2434

FORMIDLER NØDHJELP: Mediesjef i Røde Kors Jon Martin Larsen. FOTO: Røde Kors

Hjelpeorganisasjonen Røde Kors har også opprettet en givertelefon der man kan donere 200 kroner over telefon eller via kontooverføring.

— Mange har mistet sine nærmeste og alt de eier i katastrofen. Nødhjelpen vil kreve mye, gjenoppbyggingen vil ta tid, og oppbyggingen av ny katastrofeberedskap vil kreve mye ressurser. Ofrene trenger hjelp nå, sier mediesjef i Røde Kors Jon Martin Larsen.

— Vi ser at denne katastrofen gjør et sterkt inntrykk, og folk ønsker å bidra både til nødhjelpen og til gjenoppbyggingen.

Hvem henvender seg til dere og vil hjelpe?

— Folk over hele landet bidrar, både i Røde Kors sine lokalforeninger og i lokalmiljø over hele landet. Mange støtter også opp om Røde Kors sitt arbeid på Facebook og på Twitter. Det er et engasjement som smitter.

Hjelp til selvhjelp

Bare i helgen fikk Røde Kors inn rundt en halv million kroner. De innsamlede midlene går til nødhjelpsarbeidet som pågår med full styrke.

— For hver time så øker japansk Røde Kors antall nødjelpsteam i katastrofeområdene, og det er snart 100 team ute nå med leger, sykepleiere, psykologer og førstehjelpere bare fra vår organisasjon.

Videre kan innsamlede midler gå til gjenoppbygging og oppbygging av ny beredskap for katastrofer som denne. Det har vi svært gode erfaringer med i blant annet Stillehavsregionen, sier Larsen.

Røde Kors Norge har også sendt sin nødhjelpssjef til Japan for å være en del av en internasjonal ekspertgruppe som skal delta i redningsarbeidet

Vurderer aksjon

I Bergen Røde Kors planlegges en lokal innsamlingsaksjon om kort tid.

— Det er en forferdelig situasjon for Japans befolkning, og vi har lyst til å holde en lokal innsamlingsaksjon her i Bergen. Dette er høyt på agendaen nå, forteller Lene Franco-Steimler i Bergen Røde Kors til bt.no.

Hun oppfordrer folk inntil videre til å bruke givertelefonen:

Givertelefon: 820 44 000

Konto: 8200 06 10190

Kirkens nødhjelp har også oppretttet et eget kontonummer for de jordskjelvrammede.

Konto: 1602.40.26535

KULDE: Millioner av japanere må for fjerde natt på rad klare seg uten mat og varme. Nå kommer minusgradene nord i Japan. FOTO: Scanpix.
YURIKO NAKAO
KATASTROFENS OFRE: Japan ble fredag rammet av den største katastrofen siden 2. verdenskrig. FOTO: Scanpix.
KIM KYUNG-HOON