Amerikanske medier har i natt nærmest gått i fistel etter at nettstedet Mother Jones1 publiserte en video hvor Romney sa at alle som stemte på Obama var «avhengige av myndighetene», skriver aftenposten.no.

— Det er 47 prosent (som stemmer på Obama) som tror de er ofre, som tror myndighetene har et ansvar for å ta vare på dem, som tror at de har rett på helsetjenester, mat, bolig og «you name it.». (...) De vil stemme for denne presidenten uansett. Dette er folk som ikke betaler inntektsskatt.

Romney fortsatte:

«Min jobb er ikke å bry meg om disse folkene. Jeg vil aldri overbevise dem om at de burde ta personlig ansvar og ha omsorg for sine liv».

Kort og godt rakket Romney ned på nesten halvparten av USAs velgerskare.

Ikke lenge etter holdt den republikanske kandidaten en pressekonferanse i Los Angeles. Han innrømmet at kommentarene hans ikke var «elegant sagt» og at bemerkningene hans var noe han sa «på sparket». Men at «poenget hans» står fordi Obama må stole på at myndighetene hjelper folk for å få velgere, mens Romney tilnærming er forankret i fri konkurranse.

- Sjokkerende

Kommentarene til Romney er de siste i en lang kjede utsagn som ifølge Demokratene bare er bevis for at han er en mangemillionær som ikke skjønner seg på vanlige mennesker.

— Det er sjokkerende at en kandidat erklærer overfor rike givere at halve USA ser på seg selv som ofre med rett til sosialhjelp. Det er vanskelig å være president når man så foraktfullt bare avskriver halve nasjonen, sier Obamas valgkampleder Jim Messina.

- Kaos i kampanjen

Avsløringen av Romneys kommentarer kommer samtidig som det meldes om kaotiske tilstander i kampanjestaben hans på grunn av de mange feiltrinnene og bommertene i den republikanske valgkampen de siste ukene.

Ryktene om uro i staben skyldes en inngående beskrivelse fra bak scenen i kampanjen som nettsiden Politico sendte ut søndag.

I rapporten heter det at Romneys sjefstrateg Stuart Stevens plutselig ble degradert fra hovedrådgiver til syndebukk for de mange feilene.

Romney lå likt med Obama på meningsmålingene gjennom hele sommeren, men to måneder før valget, etter landsmøtet som skulle gitt ham et hopp opp, ligger han markert bak. I den siste målingen til Reuters er han 5 prosentpoeng bak Obama.

Impulsiv

Ifølge Politico har mye av Romneys valgkamp vært preget av at Romney har stolt fullstendig på Stevens som er overdrevent impulsiv og hadde tildelt seg selv tre hovedroller i staben: hovedstrateg, reklamemaker og taleskriver.

Stevens forkastet for eksempel to tidligere versjoner av Romneys tale på landsmøtet i august, der han skulle framstå som menneskelig, men der viktige elementer som en hilsen til soldatene eller henvisning til al-Qaida eller Afghanistan ble glemt.

Romney selv tilbakeviser Politicos rapport om problemer i staben og sier at han har en fabelaktig stab og at det ikke blir noen utskiftninger.