Natt til onsdag skal amerikanerne bestemme hvem som blir verdens mektigste mann mellom 2013 og 2017.

Valgresultatet vil trolig være klart tidlig på morgenen norsk tid, men mye kan være avgjort allerede tidlig på natten.

På bt.no kan du følge løpende oppdateringer gjennom hele natten fra BTs journalister i Bergen og USA.

Tre vippestater blir avgjørende

Det er to faktorer som avgjør hvor tidlig en vinner kan kåres:

  • Størrelsen på prosentmarginene i valgdagsmålingene, spesielt fra vippestatene. Valgdagsmålinger og foreløpige resultater med store marginer vil føre til at vinneren kan utpekes tidligere.
  • Hvor godt disse valgdagsmålingene stemmer overens med de allerede opptalte lokale resultatene i delstaten. Skal du på jobb onsdag, men fortsatt vil følge valget, har vi laget en

oversikt over de mest sentrale tidspunktene du bør vite om — når du bestemmer deg for om du skal legge deg sent eller stå opp ekstra tidlig.

— De viktigste vippestatene er Ohio, Florida og Virginia. Det vil være stor spenning knyttet til valgdagsmålingene herfra, sier Svein Melby, forsker ved Senter for transatlantiske studier.

Klokken 01.00 til 02.00

Presidentvalget vil bli avgjort i de viktige vippestatene, hvor begge presidentkandidatene har satset enorme ressurser de siste ukene.

Klokken 01.00 norsk tid stenger valglokalene i seks delstater, og valgdagsmålinger fra disse offentliggjøres nesten umiddelbart.

En time etter midnatt vil

derfor alles øyne derfor være rettet mot Virginia, som er først ut av vippestatene til å stenge valglokalene og offentliggjøre valgdagsmålingene.Klokken 01.30 kommer de første foreløpige tallene fra Ohio, som med sine 18 valgmenn trolig er den viktigste vippestaten av dem alle. Siden 1944 har vinneren av delstaten også vunnet presidentvalget. Det eneste unntaket er i 1960.

Ifølge denne interaktive grafikken fra New York Times, vil den sittende presidenten Barack Obama bli gjenvalgt dersom han vinner både Ohio og Florida.

Klokken 02.00 til 03.00

Klokken 02.00 stenger de siste valglokalene i den svært viktige vippestaten Florida — som har 29 av de 538 valgmennene som offisielt velger USAs president og visepresident.

— I Florida er meningsmålingene veldig jevne. Hvis det gjenspeiler seg i valget, kan det ta lang tid før vi har et entydig resultat. Romneymå imidlertid vinne både Virginia og Florida for å holde spenningen, mens veien til seierogså blir fryktelig smal uten Ohio, sier Are Tågvold Flaten, statsviter og redaktør for amerikanskpolitikk.no.

Mitt Romney har lenge ledet meningsmålingene i Florida, og den respekterte bloggen FiveThirtyEight anslår det som 55 prosent sikkert at republikaneren vinner her.Mellom 02.00 og 03.00 offentliggjøres også valgdagsmålingene for Pennsylvania.

Meningsmålingene viste at Obama mandag hadde en knapp ledelse i delstaten, men Romney-kampanjen i går gjorde et siste desperat fremstøt for å stjele Pennsylvania i ellevte time.

I tillegg offentliggjøres valgdagsmålingene fra New Hampshire mellom 02.00 og 03.00 natt til onsdag.

Klokken 03.00 til 04.00

Grunnet tidsforskjellene innad i USA, stenges ikke valglokalene i Wisconsin, Minnesota og Colorado før klokken 03.00 norsk tid.

Colorado har ni valgmenn, og stemmer

tradisjonelt republikansk.

Denne gangen ser det imidelertid ut som at Demokratenes Barack Obama kan gå av seieren i denne delstaten, ifølge RealClearPolitics.

Klokken 04.00 til 05.00

Klokken 04.00 kommer valgdagsmålingene fra Iowa og Nevada, de to siste tradisjonelle vippestatene. I begge delstatene virker Obama å ha en relativt komfortabel ledelse.

I dette tidsrommet vil opptellingen i Florida, Virginia og Ohio ha kommet så langt at det kan være mulig til å kåre en vinner i de tre viktigste vippestatene.

— Har Obama tatt en av disse tre, begynner han å nærme seg gjenvalg. Grunnet fordelingen av de andre delstatene, er vippestatene viktigst for Mitt Romney, sier Hilmar Mjelde, USA-ekspert og stipendiat ved Institutt for sammenliknende politikk.

— Tar Obama eksempelvis to av tre eller tre av tre, så har han vunnet, legger han til.

Resultatet kan drøye

De aller siste valglokalene langs den amerikanske vestkysten stenger klokken 05.00 norsk tid. Derfor vil ikke de store amerikanske mediehusene kåre noen vinner før etter klokken fem onsdag morgen, selv om resultatet skulle være åpenbart.

Ved presidentvalget i 2008 ble Obama kåret til vinner av de største TV-kanalene klokken 05.01 norsk tid. 14 minutter senere erkjente motstanderen John Mccain nederlaget.

Denne gangen kan imidlertid de sene morgentimer bli en nervepirrende affære.

— Trolig vil valget være så jevnt denne gangen at ingen av mediehusene tør å erklære en vinner like tidlig som sist, sier USA-entusiasten og forfatteren Jan Arild Snoen, som også er skribent for det konservative tidsskriftet Minerva.

- Sikker på seier

Are Tågvold Flaten råder de som ønsker å se et mønster i de løpende resultatene opp mot de siste meningsmålene som ble gjennomført før valglokalene åpnet.

— Det blir for spennende å se om elektoratet ser ut slik som meningsmålingsbyråene har antatt, sier Flaten.

Selv om årets presidentvalg ser ut til å bli svært jevnt, er Nate Silver, mannen bak bloggen FiveThirtyEight, overbevist om at Obama får fire nye år i Det hvite hus.

— Obama hadde før helgen 83,7 prosent sjanse til å vinne, basert på hvordan de sammenlagte meningsmålingene på delstatsnivå har sett ut over tid. For at Romney skal vinne, må alle disse meningsmålingene ha vært gale, mener Silver.