Krigen alle hadde ventet på, var i gang. Det kunne høres tre kraftige eksplosjoner, og strømforsyningen forsvant, fortalte innbyggere i Kabul til nyhetsbyrået AFP. Kraftig røyk la seg over Kabul.

Annen angrepsbølge begynte i 20-tiden, om lag halvannen time etter de første angrepene mot hovedstaden Kabul. Angrepet kan ha vært rettet mot hovedkvarteret til Taliban-leder Mullah Mohammad Omar, ifølge CNN.

Eksplosjonene under annen bølge av angrepet mot byen Kandahar var enda kraftigere enn under første bølge, ifølge CNNs reporter.

Også Jalalabad og flere andre byer ble bombet av amerikanske og britiske styrker i løpet av kvelden.

"Angriper de som truer fred"

President Bush sa i en tv-tale klokken 19 at USA hadde satt i verk militære aksjoner mot Taliban-regimet og Osama bin Ladens terroristnettverk. — Vi er en fredfull nasjon. Men av og til er den eneste måten å bevare freden, å angripe de som truer den, sa Bush i talen.

Presidenten erklærte at USA hadde angrepet militære anlegg og terroristleirer i Afghanistan. I talen, som ble sendt en halv time etter at angrepene begynte, roste han amerikanske soldater for innsatsen.

Storbritannia deltar, Tyskland støtter

Storbritannias statsminister Tony Blair erklærte litt senere på kvelden at også britiske styrker deltok i angrepene mot Afghanistan.

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder var tidlig ute og erklærte sin støtte til angrepet "uten forbehold". Siden fulgte Norge og en rekke andre land med tilsvarende erklæringer.

Bush antydet angrep

Bush advarte allerede i sin ukentlige radiotale lørdag at tiden var i ferd med å renne ut for Taliban, dersom de ikke straks utleverte terrorleder Osama bin Laden og de øverste offiserene i hans organisasjon.

Flere saker om angrepet mot Afghanistan

Alt om terrorangrepet mot USA

TALTE TIL FOLKET: USAs president Bush informerte om angrepene mot Afghanistan i en tv-tale klokken 19 søndag kveld.