En turistreklame for Israel har skapt raseri blant palestinere og arabere i London. Reklamen, som henger overalt på undergrunnsbane, viser et kart der Gaza, Vestbredden og Golanhøydene er tegnet som en integrert del av Israel. Bare tynne hvite streker antyder at Vestbredden og Gaza har en annen status, og det har fått en rekke innbyggere i London til å protestere.

Fjernet fra kartet

Israel har fjernet Palestina fra kartet, lyder noen av anklagene med henvisning til den kontroversielle setningen fra Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som i 2005 sa «at Israel skulle fjernes fra kartet».

Hugh Lanning fra den London-baserte solidaritetsgruppen Palestinsk solidaritetskampanje sier til BBC at reklamen «forsøker å fjerne Palestina fra den offentlige bevissthet og skape et falskt inntrykk av hva som utgjør Israel». Ifølge Lanning indikerer reklamen også at turister kan besøke både Vestbredden og Gaza. Israelske myndigheter kontrollerer grenseovergangene til både Vestbredden og Gaza, og særlig adgangen til det Hamas-styrte Gaza er vanskelig, idet man enten må være journalist eller nødhjelparbeider for å få adgang til det sterkt kontrollerte området.

Hundrevis av klager

Både britiske myndigheter og den israelske ambassaden har fått hundrevis av klager, og ifølge BBC har Israels turistdepartement innrømmet at man har begått en feil. Oren Drori fra departementet beskriver reklamen som en «profesjonell feil» uten geopolitiske hensikter. Beskjed om at reklamen skal fjernes er nå gitt.

Syrias ambassade i London beskriver reklamen som en fornærmelse.

Striden om Golan

På den israelske reklamen er Golanhøydene angitt som en del av Israel, og nettopp det området er årsak til striden mellom Syria og Israel. Israel okkuperte Vestbredden, Gaza og Golanhøydene i Seksdagerskrigen i 1967, og i 1981 annekterte Israel Golanhøydene, hvilket aldri er internasjonelt anerkjent. Ifjor var det indirekte fredsforhandlinger mellom Syria og Israel om Golanhøydene, men de ble stanset da kampene mellom Israel og Hamas i Gaza begynte i desember. Nøkkelen til fred mellom de to partene ligger i Golanhøydene, liksom fred mellom israelere og palestinere også avhenger av enighet om fordeling av land.

Aldri Jerusalem ...

Fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne er gått i stå, men Israels nye statsminister, Benjamin Netanyahu, har sagt at han er villig til å gjenoppta forhandlingene. Det ser imidlertid ut til å bli vanskelig, for i forrige uke uttalte han at Jerusalem aldri kan bli delt – hvilket er i strid med et av palestinernes vesentligste ønsker til en fredsavtale – at de får Øst-Jerusalem tilbake som hovedstad.

Men Israel er ikke de eneste som produserer kontroversielle kart. I flere arabiske land kan man ikke finne et eneste kart hvor det står Israel. På f.eks. libanesiske kart er det ikke «Israel», men derimot «Palestina» som grenser opp til landets sørlige grense.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

ISRAELREKLAME: Helt og udelt Israel - slik fremstår landet på reklameplaktene som har prydet undergrunnen i London de siste ukene.