Statsministeren kritiseres fra bredt hold for ikke å komme med noen løsninger på de siste dagenes uroligheter.

Reaksjonene kommer etter at Fogh Rasmussen (Venstre) kommenterte hendelsene på fjernsyn søndag kveld. Via fjernsynsskjermen oppfordret han først og fremst ungdommene til å stanse herjingene og understreket at det ikke er samfunnets skyld.

– Verken nye lovendringer eller flere støttekroner er svaret, sa han i sin første offentlige kommentar av urolighetene.

Glimret med fravær

Sosialdemokratene er meget kritisk til Fogh Rasmussens reaksjon.

– Statsministeren hadde glimret med sitt fravær en uke da han endelig dukket opp på fjernsynet. Mange var derfor skuffet over at det eneste han kunne tilby var den samme gamle melodien om at det er foreldrenes skyld.

– Det slukker ikke brannene og får heller ikke integrasjonen på rett kurs, uttaler Karen Hækkerup fra Sosialdemokratene.

Også Dansk Folkeparti er kritiske.

– Jeg synes ikke at statsministeren presenterte mange løsninger. Han kom med gode oppfordringer, men manglet konkrete løsninger på bordet. Det som trengs er en handlingsplan med initiativ fra politikere og myndigheter, sier talsmann fra Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.

Dansk Folkepartiet har lenge argumentert for lavere kriminell lavalder, minimumsstraffer og vil nå også gjøre foreldrene erstatningsansvarlig for de skader de unge har forårsaket.

Pengepungen

– Vi vet fra andre sammenhenger at det å bli rammet på pengepungen gir effekt. Vi tror at det kan få foreldrene til å si at «Nå stopper festen», sier Skaarup.

Ideen får støtte i regjeringen – av blant andre justisminister Lene Espersen fra Det konservative folkeparti. Også Venstres rettspolitske talsmann, Kim Andersen vil gjerne prøve ut en slik modell som gjør foreldrene økonomisk ansvarlig.

Sosialdemokratene avviser imidlertid forslaget som nonsens.

– Det er et symbolsk forslag. Hvis man som foreldre får en regning på 10 eller 20 millioner kroner, så vil de selvsagt aldri kunne betale den. Disse pengene vil heller aldri bli krevd inn. Derfor er det bare et symbolsk forslag, sier Hækkerup.

Færre branner

Det var betydelig færre og mindre omfattende branner natt til mandag, ifølge dansk politi. Det ble meldt om i alt 88 større og mindre branner landet over. De to foregående døgn lå tallet på henholdsvis 103 og 185 branner.

– Selv om det har vært enkelte større branner, så er det i all hovedsak konteinerbranner vi har vært ute på, opplyser vakthavende John Hermansen.

Men i Brøndby Strand og i Roskilde måtte to boligeiendommer evakueres natt til mandag på grunn av brann.

I alt 29 personer ble pågrepet i forbindelse med urolighetene rundt om i landet i løpet av natten. Tolv av dem ble løslatt igjen etter kort tid.

Årsaken til urolighetene er sammensatt, men de økte i forbindelse med at danske medier i forrige uke publiserte en Muhammed-karikatur. Utvisningen av to tunisiere som beskyldes for å planlagt å drepe avistegneren Kurt Westergaard satte også sinnene i kok hos mange av ungdommene med innvandrerbakgrunn.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen vil gjøre foreldrene erstatsningsansvarlige etter at ungdommer har begått skadeverk stiftet branner flere steder i Danmark. Men hans håndtering av uroen blir skarpt kritisert av opposisjonen.
Junge, Heiko