Sidi Mohammed Daddach var på vei for å besøke en annen menneskerettighetsaktivist, Brahim Sabbar, da han havnet i klammeri med sivilt politi. Brahim Sabbar ble løslatt fra fengsel i dag tidlig klokken 6, og oppholdt seg i huset til en venn i byen Layoune.

Både Daddach og Sabbar tilhører folkegruppen Sahrawi, som blir forfulgt av de marokkanske okkupasjonsmyndighetene i landet.

Kastet steiner og slo

Det skal ha vært 15 sivile politimenn i området rundt huset da Daddach ankom. De var gjenkjennelige siden en av dem hadde et emblem som er typiske for lokale sikkerhetsfolk.

Da de fikk øye på Daddach begynte de å rope skjellsord, og ville også gjennomsøke ham. Han snudde og forsøkte å gå fra stedet, men da begynte de sivile politimennene å kaste steiner mot ham. En av dem traff ham i nakken, og idét han krøkte seg sammen i smerte, ble han slått i bakken og fikk flere slag mot hodet som gjorde at han mistet bevisstheten.

Fire personer rammet

Alt dette forteller Birgitta Ersland (19), som er en del av en norsk delegasjon som besøker og lærer om Sahrawi-folket. Tilsammen er det seks norske ungdommer i byen Layoune, og de er alle samlet i huset til Sidi Mohammed Daddach.

— Foreløpig er det umulig å si hva som kommer til å skje. Fire personer er rammet av politiet tilsammen, så jeg tror ikke at noen her vil prøve å komme seg inn i området på en stund, sier hun til bt.no.

Området hun snakker om, er kvartalet der Brahim Sabbar nå sitter sammen med sin nære familie. Politiet skal ha sperret av gatene i nærheten, og slipper ingen inn.

— Han har nesten havnet i et nytt fengsel, sier Ersland.

Et voldsomt press

Situasjonen i Vest-Sahara bekymrer leder av Raftostiftelsens Priskomite, Arne Liljedahl Lynngård.

— Jeg er ikke overrasket over at det skjer, men det gjør meg trist. Dette er nok et bevis på den undertrykkelsespolitikken som Marokko fører i Vest-Sahara. Det at Daddach ikke kan besøke hvem han vil er brudd på en grunnleggende rettighet, sier han.

Han mener dette er et mønster som har vært der hele tiden, men som stadig blir tydeligere.

— Det er et voldsomt press på menneskerettighetsaktivister i Vest-Sahara. De utsettes for overvåkning, jevnlige pågripelser, trakassering, og folk mister jobbene bare for å ha tatt imot utlendinger, sier Lynngård.

Mulig hjernerystelse

Ifølge Birgitta Ersland er Daddach oppegående i kveld, men det kan være at han har pådratt seg en hjernerystelse. Han hører også dårlig på det ene øret.

Imens sitter Saddar fremdeles så godt som innesperret, og vil antakelig gjøre det frem til lørdag. Da er det nemlig planlagt en mottakelse til ære for ham. Der skal både Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner delta, og Ersland ser dermed ikke for seg at myndighetene vil gripe inn mot denne.

— Men det er vanskelig å si. Her må man ta ting slik det skjer, sier hun.

Den norske delegasjonen reiser videre til Marrakech torsdag. De vurderer da å søke om å få besøke Saddar.

— Risikoen er stor for at vi kommer til å bli utvist, men da er vi på vei hjem likevel, sier Ersland.

SLÅTT NED: - Daddach ble slått i høyre tinning flere ganger, og mistet bevisstheten, sier norske Birgitta Ersland (19), sammen med Sidi Mohammed Daddach.
DELEGASJONEN: Bakerst: Guilherme Camara (støttekomiteen for Vest-Sahara), Jens Kihl (leder i Norsk Målungdom), Åsmund Aukrust (AUF), Brahim Dahane (president av ASVDH). Foran (fra venstre) Hanne Moe Bjørnbet (AUF), Ghalia Djili (Visepresident ASVDH), Birgitta Lim Ersland (NMU) og Sidi Mohamed Daddach (Raftoprisvinner og president for CODAPSO).
Tor Erling Bjørstad