Spesialstyrker med skuddsikre vester og pansrede kjøretøyer har i tre dager forgjeves prøvde å drive geriljaen på retrett fra dens stillinger i åssidene over byen. Ifølge regjeringen skal det være snakk om rundt 500 geriljasoldater.

Drønnene fra granatnedslag sørget for folketomme gater i Tetovo, som har over 100.000 innbyggere. Skytingen pågikk bare et par kilometer sentrum av byen. Regjeringsstyrkene ville for all del unngå at geriljaen trenger inn i selve bykjernen, og at det blir kamper fra hushjørne til hushjørne.

Hittil er det bare bekreftet ett dødsoffer fra kampene ved Tetovo, en ung albaner som uforvarende kom i skuddlinjen onsdag. FNs høykommissær for flyktninger frykter en ny humanitær katastrofe på Balkan dersom konflikten trappes ytterligere opp.

Separatister Geriljaens strategi antas av observatører å være å skjerpe motsetningene mellom det albanske mindretallet og det makedonske flertallet, for derigjennom å framtvinge en deling av landet.

Geriljaen kaller seg Den nasjonale frigjøringshær (UCK), og sier den har en makedonsk forbundsstat som mål, ikke løsrivelse. Men vestlige land mistenker at det er snakk om separatister.

I verste fall kan nabolandene Hellas, Bulgaria, Albania og Jugoslavia bli trukket inn i konflikten. FNs sikkerhetsråd fordømte sent fredag «den ekstremistiske volden», og sier den truer stabiliteten på Balkan. Men Sikkerhetsrådet bøyde seg ikke for kravet fra den makedonske regjeringen om å fastslå at geriljaen infiltrerer landet fra Kosovo, der FN og NATO skal ha kontrollen.

Kosovo Makedonias regjering mener geriljaen har sitt utspring i den nå oppløste Kosovos frigjøringshær (UCK).

— Det vi er vitne til, er væpnet aggresjon fra Kosovo, sa Makedonias FN-ambassadør Naste Calovski. Han la ansvaret for å stanse volden på FN og NATO.

NATO og fredsstyrken KFOR i Kosovo har gjort det klart at de ikke ønsker å bli trukket inn i konflikten, som NATO tidligere i uken betegnet som en lokal konflikt med mindre styrker involvert.

Fire tyske Leopard-stridsvogner ble lørdag sendt fra Kosovo til Tetovo for å beskytte et tysk forsyningskompani som holder til i byen. Tyskernes forlegning i Tetovo ble truffet av flere streifskudd fredag, og en soldat ble lettere skadd. Halvparten av de 1.000 tyske soldatene i Tetovo ble evakuert for sikkerhets skyld.

NTB

En tysk Leopard-stridsvogn ankommer en tysk forsyningsbase ved Tetovo i Makedonia, etter at basen ble truffet av streifskudd fra kampene i utkanten av byen fredag. (Foto: Scanpix)