Opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi ber sine tilhengere om å fortsette protestene på fredelig vis.

Etter to dager med protester fra unge Mousavi-sympatisører og gateslag med opprørspoliti var det imidlertid den gjenvalgte presidentens tilhengere som fylte gatene i Teheran søndag ettermiddag. Flere tusen av dem ropte Ahmadinejads navn og viftet med iranske flagg.

Ahmadinejad selv avfeide protestene mot valget som reaksjonene etter en fotballkamp.

– Noen trodde de ville vinne og ble sinte. Det har ingen juridisk troverdighet. Marginene er så store at ingen kan stille spørsmål ved dem, sa Ahmadinejad, som varslet at landet vil fortsette sitt atomprogram.

Dermed kan det se ut til at han ikke umiddelbart vil «åpne knyttneven» og komme USAs president Barack Obama i møte i ønsket om dialog.

**Les også:

Norsk journalist arrestert i Iran**

Bønn til vokterne Opposisjonskandidaten Mousavi har bedt landets religiøse lederskap, Vokterrådet, om å kansellere valget. Sammen med den øverste lederen, ayatolla Ali Khamenei, sitter Vokterrådet på den reelle makten i landet.

Mousavi har fra første stund hevdet at det forekom juks under fredagens valg, og oppfordret i en erklæring på sine nettsider søndag sine tilhengere om å fortsette protestene, men på fredelig vis.

Uroen fortsatte i løpet av søndagen. I raseriet over det de mener er valgfusk, har Mousavis tilhengere knust ruter, satt fyr på buser og bildekk som ble brukt som barrikader i gatene, og kastet steiner mot politiet. Sikkerhetsstyrkene har slått hardt tilbake og brukt batonger, tåregass, varselskudd og motorsykler for å spre demonstrantene.

Demonstranter ble arrestert på gata, men politiet hentet også opposisjonelle og reformpolitikere i deres hjem. Blant dem var broren til ekspresidenten Mohammad Khatami samt to ledende figurer i landets største reformparti, Islamske Irans deltakelsesfront. De tre skal senere ha blitt løslatt.

Ifølge politiet er rundt 170 mennesker arrestert i løpet av helgen.

**Les også:

Iranske reformpolitikere arrestert**

Sensur Myndighetene ser ut til å ha innledet en stor kampanje for å hindre informasjon om det som foregår i Iran. SMS-systemet er nede, og flere nettsider er sperret, inkludert sosiale nettjenester som Facebook og Twitter som kan brukes til å spre nyheter og innkalle til demonstrasjoner.

Flere utenlandske journalister har fått beskjed om å forlate landet.

Den arabiske TV-kanalen Al Arabiya fikk beskjed om å stenge kontorene i en uke, mens nettsidene til britiske BBCs persiske sendinger ble utsatt for elektroniske forstyrrelser.

Mousavis avis Kalemeh Sabz meldte på sine nettsider at 10 millioner stemmer i fredagens valg manglet personnummer, noe som gjør det umulig å spore dem. Men den trykte utgaven av avisen fikk aldri komme ut, angivelig fordi myndighetene mislikte Mousavis uttalelser i avisen.

**Les også BTs leder:

Mer av det samme i Iran**

– Et kupp Flere observatører sier det som foregår i Iran minner om et kupp fra det sittende regimets side. Blant dem er Mahmood Amiry-Moghaddam, som arbeider ved Universitetet i Oslo.

– Dette valget var ment å legitimere det sittende regimet. Men nå har det bestemt seg for å ofre legitimiteten for å sikre overlevelse for regimet, sier Amiry-Moghaddam, til NTB.

Menneskerettsaktivisten ber Norge og EU gå sammen om å erklære valget for illegitimt.

USAs visepresident Joe Biden sa søndag at regimets reaksjoner kan tyde på at resultatet av valget er tvilsomt.

– Jeg har mine tvil om valget, men vi vil vente med å kommentere til vi har hatt en gjennomgang av hele prosessen, sa han.

AHMED JADALLAH/Scanpix
REUTERS / Ahmed Jadallah / SCANPIX
Ben Curtis