Forsvarets egen logg dokumenterer kaoset etter attentatet mot hotellet klokken 18.15 lokal tid, skriver Dagbladet.

Avisen har fått tilgang på loggen, og har også snakket med kilder i Forsvaret som er kritiske til måten Utenriksdepartementet (UD) håndterte den medisinske beredskapen på.

Sendt tilbake

De norske soldatene som eskorterte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og følget fra flyplassen til hotellet, ble deretter sendt tilbake til leiren.

Hadde Forsvaret fått bestemme, ville en pansret bil med ambulanseutstyr og lege vært med det norske følget hele tiden, ifølge kildene.

Nå viser Forsvarets logg at det tok en halv time fra attentatet skjedde til de norske soldatene ble kontaktet av de norske livvaktene fra Politiets sikkerhetstjeneste som fulgte Støre på turen.

Visste ikke

Deretter tok det 14 minutter å få mannskapene klare. Ytterligere fem minutter gikk tapt da den norske legen og sykepleieren ble stanset i en veisperring.

En time etter at attentatet skjedde, var ambulansen på plass utenfor hotellet. Den tok da med seg den sårede UD-ansatte, uten å vite at Thomassen lå såret inne i hotellet.

– På vei til sykehuset fikk vi vite at det også var en annen skadet nordmann, sier en norsk løytnant som var med på oppdraget til Dagbladet.

Forsvarets sanitet bruker elleve minutter mellom Serena Hotell og feltsykehuset i Kabul. Likevel tok det én time og 54 minutter før Dagblad-journalist Carsten Thomassen havnet på operasjonsbordet.

To timer

Ambulansen returnerte derfor umiddelbart etter at den UD-ansatte var levert på feltsykehuset. Returen tok ifølge loggen elleve minutter.

Thomassen ankom sykehuset en time og 54 minutter etter attentatet.

Oberstløytnant Jon Inge Øglænd kommenterer ikke Utenriksdepartementets sikkerhetsopplegg, da dette ikke var Forsvarets ansvar, men sier til Dagbladet at Forsvaret selv har «robuste rutiner rundt VIP-besøk i Kabul-området, herunder planer for medisinsk evakuering».

DØDE PÅ OPERASJONSBORDET: Ambulansen var ikke klar over at Thomassen lå skadet inne på hotellet da de kjørte avgårde med den skadde UD-ansatte.