Hussein, en kvinnelig journalist i 30-årene, kunne alltids stable på beina de 500 pundene – eller rundt 1.300 norske kronene – boten lød på. Men det hjalp ikke at forsvarerne hennes anbefalte henne å punge ut.

– Jeg betaler ikke, da går jeg heller i fengsel, sa Hussein etter rettsmøtet i Sudans hovedstad Khartoum mandag.

Og slik gikk det. Få timer senere ble hun sendt til et kvinnefengsel i Khartoum, der hun må sone i en måned.

Kritikk

De sudanske myndighetenes behandling av Lubna Hussein og hennes medsøstre har ført til skarp internasjonal kritikk. Menneskerettsorganisasjonen Amnesty Internasjonal er en av mange grupper som har krevd at dommen mot henne blir omgjort.

Amnesty krever også at Sudan avskaffer straffeformer som organisasjonen mener er barbariske og avskyelige. Ti andre buksekledde kvinner som ble arrestert sammen med Hussein da de gikk på restaurant i juli, er allerede pisket for «forbrytelsen».

I august måtte politiet bruke tåregass for å spre flere hundre demonstranter som hadde samlet seg utenfor bygningen der det ble holdt rettsmøte om saken. Mandag ble kvinner som demonstrerte til støtte for Lubna Hussein, møtt med batonger utenfor rettssalen.

Straff

Paragraf 152 i den sudanske straffeloven fra 1991 fastsetter opptil 40 piskeslag som straff for folk som viser seg iført «uanstendige klær». Det er blant annet denne loven Lubna Hussein kjemper for å få omgjort.

– Om nødvendig vil jeg føre denne saken helt frem til grunnlovsdomstolen. Og hvis grunnlovsdomstolen mener loven er i tråd med grunnloven, er jeg rede til å bli pisket ikke 40, men 40.000 ganger, erklærer hun.

Hussein arbeidet for FN da hun ble arrestert, og hun kunne gjort krav på immunitet mot rettsforfølgelse. I stedet valgte hun å si opp FN-jobben og bli stilt for retten, for at hele verden skulle få se hva slags lover som fortsatt praktiseres i Sudan.

STR