Millioner av innbyggere i Texas og Louisiana trakk et lettelsens sukk da de i går gikk i gang med å rydde opp etter «Rita». Ingen av de to statene hadde dødsofre å melde om.

Mildere enn «Katrina»

«Rita» forårsaket betydelige ødeleggelser, men den var langt mildere enn antatt og mildere enn forgjengeren «Katrina», som drepte mer enn 1000 i Louisiana, Mississippi og Alabama.

Orkanen fortsatte i går med å gjøre alle spådommer til skamme da den hurtig flyttet seg mot nordøst. Meteorologene hadde ventet at den ville gå i stå etter å ha blitt svekket til en tropisk storm, slik at regnskyll ville føre til store oversvømmelser.

Den vestlige delen av Louisiana, der det står opp til et par meter med vann i flere byer, er hardest rammet. I helgen måtte redningsbåter og helikoptre komme flere hundre mennesker til unnsetning i ofte halsbrekkende aksjoner.

Uten strøm

Opp mot en million husstander er fortsatt uten strøm, men kraftselskapene venter at forsyningene kommer i gang til de fleste igjen i løpet av denne uken. I millionbyen Houston er forsyningene normale i de aller fleste kvartalene.

Mange innbyggere strømmet i løpet av gårsdagen tilbake mot kysten, til tross for at myndighetene hadde oppfordret dem til å vente til alle veier er gjenåpnet. Det var problemer med trafikken mellom Dallas og Houston, men ikke noen gjentakelse av kaoset som preget evakueringen av tre millioner i forrige uke.

Ti milliarder dollar ...

De fleste oljeraffinerier rundt Port Arthur later til å ha sluppet gjennom orkanen med overflatiske skader. Bare et eneste meldte om større skader som det vil ta et par uker å reparere.

De første anslagene over skadene er i størrelsesorden ti milliarder dollar, hvilket regnes som rimelig i forhold til de mellom 200 og 300 milliarder dollar som gjenoppbyggingen etter «Katrina» ventes å koste.

Bush vil lære

President George W. Bush understreket med besøk i begge de rammede statene at han har lært av tidligere feil og nå vil sikre en bedre innsats. Presidenten ble i en overraskende direkte appell fra militære ledere oppfordret til å få utarbeidet en nasjonal katastrofeplan.

I dag ligger ansvaret i første rekke hos guvernørene for enkeltstatene. Bush, som fikk høre en historie om fem helikoptre som ble sendt for å redde de samme menneskene, tok imot oppfordringen med en konstatering av at det nettopp var slike råd han trengte.