Kampene i området var altfor intense til at det var mulig å vite om noen av terroristlederne var blitt drept, ifølge kontreadmiral John Stufflebeem i Pentagon.

Bomben som ble sluppet, er en såkalt daisy cutter og er den største konvensjonelle bomben USA har i sitt arsenal. Det eneste som er kraftigere er atombomber.

I Tora Bora sa en lokal hærfører, Hazrat Ali, at hans styrker hadde jaget noen av medlemmene i al-Qaida-nettverket ut av hulene og tvunget dem til å flykte til høyereliggende områder.

Han sa også at hans styrker hadde tatt større landområder og alle al-Qaida-nettverkets stillinger for tunge våpen.

Ingen av al-Qaidas toppledere er hittil blitt tatt til fange. I tillegg er bare to eller tre av Talibans ledere tatt, til tross for at Kandahar og dermed hele Taliban-regimet, falt fredag. Ifølge en amerikansk forsvarstalsmann er det Talibans hærsjef og en ledende etterretningsoffiser som er tatt.

Mange av Taliban— og al-Qaida-lederne er fortsatt på frifot rundt om i Afghanistan. Talibans leder mulla Omar skal være på stadig flyttefot sammen med noen få støttespillere rundt om i Kandahar-provinsen, ifølge Pentagons talskvinne Victoria Clarke.

Daisy Cutter-bomben er så stor at den blir dyttet ut av et C-130 transportfly på en pall, men den mangler avanserte styringsfunksjoner. Den er brukt noen få ganger tidligere, først og fremst mot Taliban-styrker i det nordlige Afghanistan.

(NTB)

FOTO: REUTERS