Dersom du dropper poteter og brød, går du ned i vekt, men hjertet må lide.

Nå advarer hjertespesialister mot de bestselgende høyprotein-diettene. Diettene tillater deg å spise så mye feit og usunn mat du bare kan drømme om, bare du avstår fra karbohydrater, det vil si brød, poteter og ikke minst sukker. Mange vil kjenne igjen ideen fra 70-tallets Scarsdale-diett, som tillot alskens godsaker, til og med vin, bare dietten var ensidig nok.

En annen amerikansk kjenning fra den tiden har gjort suksess igjen med sin nye protein-diett: "Dr. Atkins New Diet Revolution". Boka hans har denne uka vært hele 223 uker på bestselgerlisten til New York Times.

Feitest i verden Amerikanerne er det feiteste folkeferd i verden, med over 54 prosent overvektige. De spiser 7 prosent flere kalorier enn de gjorde for 20 år siden. Selv ungene er feite — 25 prosent av dem er overvektige. Overvekten gjør at slankeindustrien gjør store penger. I løpet av ett år bruker amerikanerne rundt 33 milliarder dollar på diverse slankeprosjekter.

Dr. Robert Atkins, som nå er 70 år gammel og like sprek og slank, måtte på en hjertekonferanse i Florida denne uken på nytt forsvare sin diett. Legekolleger har gått dietten hans etter i sømmene, og de slår alarm. Den amerikanske hjerteorganisasjonen, The American Heart Association, advarer nå folk mot farene ved slike dietter.

–De gjør at folk risikerer hjertelidelser og vi er virkelig bekymret. På lang sikt vil det mettede fettet og kolesterolinnholdet i dietten øke, og dette vil igjen føre til økte mengder av farlig kolesterol og økt risiko for hjerte- og karsykdommer, særlig hjertesvikt, sa Robert H. Eckel i et intervju med CNN.

Økt kolesterol Tilhengerne av høyprotein, lavkarbohydrat-dietter, som Atkins diett, hevder de hjelper folk til å redusere vekten og minske kolesterolinnholdet i blodet, samtidig som de får spise så mye de vil av rødt kjøtt og feite melkeprodukter. Atkins diett, som er en del av undersøkelsen, inneholder 53 prosent fett.

Kritikerne innrømmer at folk går ned i vekt – for en stund, og de reduserer dermed også kolesterolinnholdet for en stund. Men etter hvert stabiliserer vekten seg i noen uker eller måneder, og da kommer kolesterolen, særlig den farlige, tilbake på et høyere nivå enn tidligere, har spesialistene funnet ut. Det finner de svært urovekkende.

Ikke sulten Tanken bak diettene med lavt karbohydratinnhold, er at hvis man kutter ut karbohydratene og dermed senker blodsukkernivået, vil dette gjøre at bukspyttkjertelen produsere mindre insulin. Når kroppen har mindre insulin å tære på, blir den tvunget til å gå løs på fettet for å få energi, og dermed går vekten ned. Den proteinrike maten gjør dessuten at folk ikke føler seg så sultne, og de reduserer dermed matinntaket, og går ned i vekt. Dessuten blir de etter kort tid så lei den ensidige maten, at de spiser mindre.

Motstanderne mener at årsak og virkning kan snus på hodet: for mye insulin kommer ikke av for mange karbohydrater, men av at man rett og slett er for feit.

Men folk vil gjerne tro på baconoppskriften til et slankere liv. Atkins har gjort store penger på sin diett, og tilbyr nå alt fra bøker, kurs og cruise for dem som vil ned i vekt uten å være sultne.

NTB