Gårsdagens kamper mellom palestinske aktivister og israelske politistyrker utenfor al-Aksa-moskeen var de verste i Jerusalem på flere år, og det er betydelig risiko for ytterligere sammenstøt de kommende dager og uker. 19 palestinere og 17 israelske politifolk ble kvestet under oppgjøret som kom etter den muslimske fredagsbønnen. Demonstrantene kastet stein og flasker, mens politiet svarte med tåregass og sjokkgranater.

Flere sammenstøt

Også ved Kalandia-kontrollposten mellom Ramallah og Jerusalem og flere andre steder på Vestbredden var det sammenstøt mellom politi og demonstranter som protesterte mot utgravingsarbeidet nær al-Aksa, som Israel startet tidligere i uken. Noen observatører mener at den spente situasjonen kan utløse en tredje palestinsk intifadaoppstand, før den foregående formelt er avblåst.

I moskeer rundt i den arabiske verden var budskapet til fredagsbønnen i går at muslimer sammen skal «forsvare al-Aksa» mot påstått israelsk sabotasje.

Hellige steder

Israel forsikrer at gravingen kun har til formål å forberede oppføringen av en ny rampe frem til moskékomplekset, etter at den tidligere rampen kollapset for tre år siden som følge av en snøstorm og et jordskjelv. Palestinere og andre arabere hevder at gravingen truer moskeen, og at Israel prøver å sikre seg kontrollen over et område som av både muslimer og jøder regnes blant de helligste i verden.

For jødene er det Tempelhøyden der de to jødiske templene lå, det siste ødelagt av romerne i år 70, og der det tredje skal ligge når Messias kommer tilbake. For muslimene er det Den ærverdige helligdom, eller Haram al-Sharif, dit profeten Muhammed fløy på sin vingehest i år 621, og der han steg opp til himmelen.

Tredje intifada?

Jordan har ansvaret for det religiøse fondet eller waqf som administrerer området, minus Vestmuren eller Klagemuren som er under israelsk administrasjon. Og ethvert forsøk på endringer i området, jordanske eller israelske, blir sett på med største mistro av motparten.

Da Israel åpnet en tunnel ved siden av moskékomplekset i 1996, førte det til sammenstøt med 80 drepte. Og da Israels daværende opposisjonsleder Ariel Sharon i september 2000 valgte å ta en spasertur på Tempelhøyden, ble det gnisten som utløste den andre palestinske intifadaen med, hittil, vel 4000 palestinske og 1000 israelske drepte.

Nå frykter mange at den tredje intifadaen kan utløses av en israelsk gravemaskin.