Daraa, Syria, 25. april 2011 : Demonstranter har samlet seg i denne byen i det sørlige Syria. Inspirert av opprørene i Tunisia, Egypt og Libya krever de at landets president, Bashar al-Assad, gjennomfører demokratiske reformer i landet, skriver Aftenposten.no.

Men i motsetning til Egypt og Tunisia, der politiet og hæren var svært nølende til å bruke vold for å slå ned på demonstrasjonene, endte demonstrasjonen i Daraa, som så mange andre steder i Syria de siste ni månedene, i et blodbad.

Soldater strømmet inn i byen. Panservogner rullet inn samme vei. Og soldatene fikk direkte ordre om å skyte demonstrantene, ifølge «Amjad», en av dem som ble sendt inn for å slå ned på opprøret.

Siste: En aktivistorganisasjon melder at 27 syriske soldater er drept av desertører fra den syriske hæren, melder NTB. De syriske soldatene er drept i tre separate angrep torsdag morgen, ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights. To av angrepene skal ha funnet sted i byen Deraa og det tredje ved en veisperring utenfor byen.

— Forbrytelser mot menneskeheten

— Kommandøren vår, general Ramdan Ramadan, holdt seg vanligvis i bakgrunnen. Denne gangen sto han foran hele brigaden. Han sa: «Skyt med tunge våpen. Ingen vil be dere om å avgi en forklaring.» Vanligvis ble vi bedt om å spare på kulene, men denne gangen sa han: «Bruk så mange kuler dere vil». Da noen spurte hva det var vi skulle skyte på, svarte han: «Alt dere ser foran dere». Rundt 40 demonstranter ble drept den dagen.

Soldaten «Amjad» er en av 63 avhoppere som er grundig intervjuet av Human Rights Watch, som i dag presenterte rapporten «Med alle nødvendige midler». Rapporten navngir 74 offiserer og høytstående embetsmenn som organisasjonen mener bør etterforskes for forbrytelser mot menneskeheten.

— Avhoppere ga oss navn, grad og stilling på personer som ga ordre om å skyte og drepe. Alle personene som navngis i denne rapporten, helt opp til det høyeste nivået i syriske myndigheter, bør stå ansvarlige for sine forbrytelser mot det syriske folk, sier Anna Neistat, assisterende direktør for nødsituasjoner ved Human Rights Watch og en av forfatterne av rapporten.

FN: 300 barn blant de drepte

Rapporten hevder at 4000 mennesker er drept i opprøret mot Assad. Dette tallet ble nylig oppjustert til 5000 av FNs menneskerettighetssjef Navi Pillay.

Hun anslår at 300 barn er blant de drepte, og at minst 14.000 mennesker er arrestert. Nå krever hun at syriske ledere etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og ber om at FNs sikkerhetsråd tar affære.

Tysklands utenriksminister, Guido Westerwelle, fortalte BBC News tirsdag at han hadde møtt Pillay og at han var «sjokkert av hva jeg hørte om forbrytelsene i Syria».

«De er jo avhoppere»

Også Human Rights Watch krever at syriske ledere meldes inn for ICC og at FNs sikkerhetsråd griper inn. Problemet er at to av vetomaktene i Sikkerhetsrådet, Kina og Russland, foreløpig har nektet å kritisere voldsbruken i Syria.

Syriske myndigheter har foreløpig ikke reagert på innholdet i Human Rights Watch-rapporten, men landets FN-ambassadør gikk tidligere denne uken ut og kritiserte Navi Pillay for hennes anklager, som også i stor grad er basert på informasjon fra avhoppere.

— Det har vært en stor konspirasjon rettet mot Syria fra første stund, sa ambassadøren, Bashar Jaafari, ifølge Al Jazeera.

— Hvordan skal avhoppere kunne gi positive beskrivelser av syriske myndigheter? Selvfølgelig sier de negative ting. De er jo avhoppere, fortsatte han.

- Kun en gal leder dreper sitt folk

President Assad har også på det sterkeste avvist at han har gitt ordre om at syriske sikkerhetsstyrker skal skyte og drepe fredelige demonstranter, og legger all skyld på voldelige opprørere i landet.

— Ingen myndigheter dreper sitt eget folk, med mindre de blir ledet av en gal person, sa han i et TV-intervju med amerikanske ABC i forrige uke, ifølge Reuters.

Ifølge Human Rights Watch er det usannsynlig at Syrias øverste militære og sivile ledelse var uvitende om de mange drapene, ettersom de dokumenteres av så mange personer og medierapporter. Ettersom myndighetene ikke har igangsatt en tilfredsstillende etterforskning av disse drapene, er de å anse som ansvarlige, argumenterer organisasjonen.

— Selv om han prøver å distansere seg fra ansvaret for sine myndigheters grove brutalitet, befrir ikke president Assads påstand om at han ikke ga ordre om å slå ned på opprøret ham fra å være ansvarlig for disse forbrytelsene, sier Neistat i Human Rights Watch.

— Som øverste leder for landets væpnede styrker må han ha visst om disse forbrytelsene. Om han ikke fikk vite det fra sine underordnede, må han iallfall ha hørt det fra FN-rapporter og fra de rapportene Human Rights Watch har sendt ham, fortsetter hun.

- Torturerte og drepte fanger

Den omfattende rapporten som legges frem i dag dokumenterer også tortur og drap av demonstranter i forvaring. Flere avhoppere sier også at soldater som ikke fulgte ordre, ble drept.

Enkelte av avhopperne sier at de følte seg tvunget til å delta i volden.

— Hjertet mitt kokte innvendig, men jeg kunne ikke vise det fordi jeg visste hva som ville skje med meg da, sier «Hani», en av de 63 avhopperne som er intervjuet av Human Rights Watch.

Organisasjonen presiserer at kun de avhopperne som kunne fortelle sine historier i stor nok detalj, ble benyttet i utarbeidelsen av rapporten. De som ikke oppfylte kriteriene, ble ikke brukt i dokumentasjonen.