Jørgen Ullerup

Statsadvokaten i Paris og innenriksminister Nicolas Sarkozy er overbevist om at en betjent handlet i nødverge, da han før helgen skjøt og drepte en tilhenger av Paris-fotballklubben PSG, og såret en annen.

Betjenten, som er svart og kommer fra de franske Antiller i Karibia, forsøkte å beskytte en fransk-jødisk supporter av den israelske klubben Hapoel Tel Aviv. Han ble forfulgt av opp mot hundre PSG-tilhengere fra fanklubben Boulogne Boys, som er beryktet for å være voldelige og høyreekstreme.

Forfølgerne ropte rasistiske og antisemittiske skjellsord som «skitne neger og skitne jøde». Ifølge statsadvokaten Jean-Claude Marin hilste de med nazihilsen, lagde apelyder og ropte «Frankrike for franskmenn».

Da betjent Antoine Granomort forsøkte å forsvare den jødiske tilhengeren ble han dyttet i bakken og slått i ansiktet og magen. Han ropte flere ganger at han var fra politiet, men forgjeves. Deretter trakk han tjenestepistolen og skjøt.

Etterpå lykkes det ham å trekke tilhengeren i sikkerhet på en MacDonald's-restaurant, hvor han barrikaderte seg. Rasende PSG-fans rakk å smadre flere vindusruter i restauranten før politiet fikk spredt flokken.

Flere hooligans ble arrestert, og også betjenten ble midlertidig varetektsfengslet, men ventes at bli renvasket og utpekt til helt i saken.

Fransk fotball og særlig PSG sliter med rasisme og vold. Opp igjennom årene har medlemmene av Boulogne Boys vært innblandet i flere overfall. Den unge nynazisten Maxime Brunerie, som ble dømt for et attentatforsøk 14. juli 2002 på president Jacques Chirac, var medlem av fanklubben.

Jyllandsposten/Bergens Tidende