20-åringen ble dømt for voldelig framferd og vold mot offentlig tjenestemann.

Retten var delt i straffeutmålingsspørsmålet. Rettens formann, Göran Lundgren, mente at 20-åringen burde ha vært dømt til tilsynsstraff og samfunnstjeneste i stedet for fengsel.

— Det er umulig å beskrive hva jeg føler nå, sa 20-åringens mor Ann-Mari Westberg til Aftonbladet.se etter at dommen falt mandag formiddag. Dommen lyder egentlig på 18 måneders fengsel, men fordi den dømte er under 21 år og fordi han ble skutt under sammenstøtene, reduseres straffen til åtte måneder.

20-åringen lå i respirator i flere dager og måtte igjennom to større operasjoner etter at han ble truffet av politiets kuler under demonstrasjonene i Göteborg i forbindelse med EU-toppmøtet 15. juni. I retten sa han at han husker svært lite av det som skjedde i minuttene før han ble skutt.

Politiet siktet mer enn 20 personer for å ha deltatt i opptøyene som førte til mange demonstranter og flere politifolk måtte legges inn på sykehus. Hannes Westberg, som var 19 år da opptøyene fant sted, var blant de hardest skadde.

Han fikk skader på hovedpulsåren og leveren. Advokat Anders Munck, som forsvarte Westberg i rettssaken, sier til Aftonbladet.se at han synes mandagens dom er overraskende hard. Sammen med sin klient vil han nå bestemme om er dommen vil bli anket.

NTB