Salt Lake City: Reaksjonene er sterke etter at Ronnie Lee Gardner ble henrettet ved skyting i et fengsel i den amerikanske delstaten Utah.

Alle søknader om benådning ble avvist, og 49 år gamle Gardner ble bekreftet død 20 minutter over midnatt fredag lokal tid, ifølge delstatsmyndighetene.

Gardner (bildet) hadde selv valgt skyting som henrettelsesmetode, og han ble den første som er henrettet ved en eksekusjonspelotong i USA på 14 år og den tredje siden USA gjeninnførte dødsstraff i 1976.

Statsadvokaten i Utah kunngjorde fullbyrdelsen av dødsdommen via Twitter.

— Jeg har akkurat gitt grønt lys for at henrettelsen av Gardner skal gjennomføres. Måtte Gud gi ham den nåde han selv nektet sine ofre, het det i kortmeldingen på samtaleforumet Twitter.

Blink på brystet

Gardner var dømt til døden for å ha drept en advokat i en rettsbygning 1985. Drapet skjedde i forbindelse med at han forsøkte å flykte fra en rettssak der han var tiltalt for drap på en bartender. Gardner ble også dømt for dette drapet.

Gardner ble spent fast i en stol med hette over hodet og en blink festet til brystet. Eksekusjonspelotongen besto av fem personer, fire hadde skarpe skudd i våpenet, mens en femte hadde løsammunisjon. Hensikten med dette er at ingen skal vite hvem som drepte fangen.

Utah forbød skyting som henrettelsesmetode i 2004, men siden Gardner hadde valgt denne metoden før det, ble det likevel gjennomført.

Gardner tilbrakte sine siste døgn med å se Ringenes Herre-trilogien og å snakke med advokater og prester. Tirsdag fikk han servert sitt siste måltid, bestående av stek, hummer, eplekake og is, før han innledet en selvvalg faste på 48 timer.

Han ville ikke at noen skulle se ham bli skutt

Ronnie Lees bror Randy Gardner

- Barbarisk

Reaksjonene på henrettelsen er sterke og har blåst nytt liv i debatten om dødsstraff i USA. Ikke minst siden familien til den drepte advokaten Michael Burdell uttalte at dødsstraff ville ha vært imot den dreptes ønske.

— Michael var en vennlig sjel. Han elsket mennesker og han elsket livet. Han ville ikke ha ønsket at Ronnie Lee skulle drepes, sier Burdells forlovede Donna Nu til CNN.

Den katolske biskopen i Salt Lake City, John C. Wester, er blant mange amerikanere som fordømmer henrettelsen, og han kaller den barbarisk.

Utenfor fengselet i forstaden Draper utenfor Salt Lake City hadde familie og venner av Gardner samlet seg for å holde våkenatt over den dødsdømte fangen og demonstrere mot bruken av dødsstraff.

Flere av ofrenes familie overvar henrettelsen, noe Ronnie Lees bror Randy uttrykte skuffelse over.

— Han ville ikke at noen skulle se ham bli skutt. Jeg skulle ønske jeg kunne være der for ham, sa Randy Gardner til pressen etterpå.

FIRE KULEHULL er beviset på fullbyrdelsen av dødsdommen. Nå er reaksjonene sterke.
Trent Nelson