Gjengangere i Skottlands hovedstad har vist seg for et forskerteam på 9 og 250 lekfolk, hevder representanter for den sistnevnte kategorien. Gruppene har studert fangehullene i Edinburgh Castle og byens underjordiske ganger. De foretok også spørreundersøkelser om hvordan folk føler seg når de ferdes på antatt hjemsøkte steder. Lekfolkene forteller om tilsynekomster og fysisk kontakt med de hinsidige.

— De frivillige deltakerne rapporterte om opplevelser fra noen av gangene. Det kan bero på så trivielle fenomener som temperaturforskjeller. Vi måler nå temperaturvariasjoner, luftstrømninger og magnetfelt i festningen, sier Doktor Richard Wiseman til BBC News.

Wiseman er psykolog og befatter seg med paranormale fenomener ved Universitetet i Hertfordshire. Han leder studien sammen med den amerikanske spøkelseseksperten Doktor Jim Houran.

Den skotske hovedstaden har rykte som en av Europas mest hjemsøkte byer. Undersøkelsen var en del av Edinburgh Science Festival som gikk av stabelen mellom 6. og 17. april.

Forskerne har blant annet brukt temperatursensitive bildegeneratorer og magnetfeltdetektorer for å sikre god fangst. En full rapport fra eksperimentene legges frem denne uken.(Origo)