Under oppsyn av atomanleggets egen politistyrke, ble skulpturen satt ut i går ettermiddag. Skulpturen, med navnet Neptuns øye, ble plassert på en menneskeskapt radioaktiv sanddyne av Knudsen og Katrine Kristiansen fra Stiftelsen Neptun Nettverket.

Stiftelsen Neptun er en organisasjon som har som mål å få fjernet forurensningen fra Sellafield. Neptun har tidligere i år aksjonert utenfor anlegget.

Det er utslippene av det radioaktive stoffet technetium 99 fra denne rørledningen som forurenser Irskesjøen og norske havområder. Den norske regjeringen vurderer å anlegge sak mot Storbritannia som følge av atomutslippene.

— Skulpturen skal stå her og minne atomselskapet BNFL på at de ikke får fjerne avfallet sitt uten at noen følger med, sier Kristiansen.

— Vi er bare glade for at skulpturen kommer opp, sier pressetalsmann Jamie Reed fra BNFL. Atomselskapet vet at de hele tiden har kritiske øyne rettet mot seg. Et par ekstra gjør ikke den store forskjellen, mener han.

— For oss er det greit at BNFL er positive til det vi gjør. Men vi vet også at det irriterer dem at vi er her, og at vi gjør det vi kan for å få fjernet utslippene, sier Kristiansen.

Av Kjetil Hjertvik

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende

SYMBOLSK BIDRAG: Svein Knudsen er glad for at hans skulptur skal vokte utslippene av technetium 99 fra Sellafield. Utslippene havner etter hvert i havet utenfor Norge.
FOTO: HANS PETTER JACOBSEN, STAVANGER AFTENBLAD