THOMAS HEINE

Mennene ble arrestert for fire dager siden, men meldingen kom først i går — dagen før rettssaken gjenopptas i Bagdads tungt bevoktede «Grønne sone».

Raed Juhi deltar ikke i selve rettssaken, men har i den forberedende etterforskningen vært domstolens ansikt utad. Ifølge oberst Anwar Khader fra politiet i Kirkuk ble de irakiske mennene pågrepet med forskjellige kart, utstyr til å fabrikkere bomber og belastende dokumenter, blant annet et brev fra en av Saddam Husseins viktigste håndlangere, Izzat Ibrahim al-Douri, med krav om at Juhi blir funnet og drept.

Ettersøkt

Nest etter den jordansk fødte terrorsjefen Abu Musab al-Zarqawi er Douri i dag den mest ettersøkte mannen i Irak. Nylig kom det en rapport om at han er død av kreft, men det er usikkert om det er sant eller bare tåkelegging.

Rettssaken mot Saddam Hussein, som i første runde står tiltalt for en massakre i byen Dujail i 1982, har vært plaget av sikkerhetsproblemer. Forsvarsadvokater for to av eks-diktatorens medtiltalte er blitt myrdet, en tredje såret, og en fjerde er flyktet til utlandet, etter at det første egentlige rettsmøtet ble avholdt 19. oktober. De øvrige forsvarsadvokatene truet med å boikotte rettssaken, men trusselen ble trukket tilbake etter at det ble klart at domstolen var innstilt på å utnevne andre forsvarere.

Krever ny utsettelse

Samtidig virker det som om sikkerhetstiltakene er skjerpet, selv om detaljene ikke er offentliggjort. USAs tidligere justisminister Ramsey Clark og en tidligere justisminister fra Qatar sa i går til nyhetsbyrået Reuters at de er på vei til Bagdad for å inngå i Saddam Husseins team av advokater og støtte kravet om at rettsoppgjøret flyttes til utlandet.

Forsvarsadvokatene ventes i dag å kreve ny utsettelse for å få mer tid til å studere materialet. Hvis ikke det godtas av tribunalets fem dommere, er blir det trolig rettsmøter tre eller fire dager denne uken. I så fall ventes en rekke vitner innkalt, de første ti tilsynelatende allerede i dag. Vitnene får mulighet til å gjemme seg bak et skjermbrett for å sikre dem anonymitet, noe som vurderes som nødvendig tross rettssikkerhetsmessige problemer med anonyme vitner.

Truer vitnene

«Alle som vitner mot lederen Saddam Hussein og hans kolleger, vil motta noe fra oss som han ikke vil like, og det gjelder personens brødre, sønner, døtre, fettere og hele stammer,» står det i en pamflett som sirkulerte i Dujail etter det første rettsmøtet.