• Tony Blair er en stor løgner. Men vi londonere er blitt bombet gjennom årtier. Dette er vi vant til, sier Ronald Cross (83), krigsveteran fra kampene i Narvik.

Med jakkebrystet dekket av medaljer stavret han seg i går gjennom St. James's Park i stekende sol sammen med sin kone Joyce (77), på vei til markeringen av 60-årsdagen for krigens slutt. Å la bombene torsdag legge en demper på feiringen var uaktuelt.

— Vi er vant med dette, vet du. Irene sprengte telefonkiosker her allerede før krigen, da jeg var bare 16 år gammel, sier veteranen, som tjenestegjorde i seks år i den britiske marinen. Under kampene i Narvik i 1940 var han om bord på destroyeren «Tartar».

Skuffet over Blair

Irak-krigen er 83-åringen sterkt imot, etter at han først støttet statsminister Tony Blair da krigen begynte.

— Jeg er skuffet og desillusjonert. Vi ble løyet for. Amerikanerne gjør akkurat som i Vietnam, med massiv bombing. Hva godt kom det ut av bombingen i Vietnam? Ingenting. Nå skjer det samme igjen, sier Cross, som tok det store folkeoppbudet i går som et gledelig tegn på engelskmennenes standhaftighet.

Konen Joyce har også erfaringer med bomber.

— Jeg bodde i London under hele krigen. Vi lå i sengene våre og hørte de tyske bomberakettene komme over takene. Det gikk bra, jeg var heldig. Slik er det nå også. Man må ha hellet med seg, sier 77-åringen.

Gir ikke Irak skylden

Ronald vil likevel ikke gi Irak-krigen skylden for torsdagens bomber.

— Terroristene finner alltid et påskudd. Jeg tror ikke dette hadde noe med Irak å gjøre, sier 83-åringen, og får støtte fra flertallet av engelskmenn: I en spørreundersøkelse gjennomført av The Mail on Sunday sier 56 prosent at de tror terroristene ville angrepet også om England ikke hadde deltatt i Irak.

Veteranene Charles Rayner (85) og Joe Blake (79), begge fra London, sier det slik:

— Gi oss en gevær, så skal vi ta dem alle sammen. Dette er noe vi engelskmenn kan mye om. Vi er en nasjon av krigere, og det vil de få merke.

ØKT BEREDSKAP: Veteranen satt på et lukket område og måtte gjennom sikkerhetskontrollen. KNUT EGIL WANG (foto)<p/>
FEST ETTER TRAGEDIEN: Titusener møtte frem for å få med seg den kongelige paraden opp The Mall til Buckingham Palace, bare tre dager etter at terrorbombene sprang. KNUT EGIL WANG (foto)<p/>
ANGRER: Ronald Cross (83) støttet avgjørelsen om å gå til krig mot Irak. Det gjør han ikke lenger. – Vi ble lurt av George Bush og Tony Blair, sier krigsveteranen, som i går feiret 60-årsdagen for annen verdenskrigs slutt i St. James's Park i London. KNUT EGIL WANG (foto)<p/>