– Jeg stiller som kandidat til å bli USAs president, sa 65 år gamle Thompson under opptaket av programmet «The Tonight Show» med Jay Leno onsdag.

Her slipper han bomben

Det har i mange måneder vært ventet at Thompson, som spiller en av hovedrollene i TV-serien «Law & Order», ville kaste seg ut i kampen om nominasjonen. Han har allerede lenge ligget høyt oppe på meningsmålingene.

Thompson forsøkte å stjele oppmerksomheten fra sine konkurrenter ved å kunngjøre sitt kandidatur på «The Tonight Show» samtidig som de åtte andre republikanske kandidatene deltok i en debatt i New Hampshire. I tillegg hadde Thompson kjøpt reklametid på Fox News før TV-sendingen fra debatten startet.

Gjorde narr Debattantene ønsket senatoren velkommen som motstander, men flere av dem gjorde narr av at han er så sent ute, melder BBC.

– Det eneste spørsmålet jeg har til senator Thompson er: Hvorfor slikt hastverk, hvorfor ikke ta litt mer fri? Kanskje januar eller februar ville være et bedre tidspunkt å bestemme seg, sa Mitt Romney, som sammen med Rudy Giuliani er favoritt.

En annen kandidat, Mike Huckabee, spøkte med Thompsons opptreden hos Jay Leno:

– Jeg skulle ha vært hos Jay Leno i kveld, men jeg ga plassen min til en annen fordi jeg heller ville være her i New Hampshire, sa han.

Irak-diskusjon Debatten i New Hampshire fant sted bare noen dager før en avgjørende rapport om Irak blir lagt fram. De fleste av de republikanske kandidatene støtter president George W. Bushs strategi og avviser kravene om en rask tilbaketrekking.

Flere av kandidatene gikk under debatten i strupen på den eneste krigsmotstanderen blant dem, Ron Paul fra Texas.

Paul og Huckabee diskuterte heftig og lenge hvorvidt USA er forpliktet til å gjenoppbygge Irak før de amerikanske soldatene blir trukket tilbake.

– Det vi gjorde i Irak var i bunn og grunn å ødelegge landet. Det er vårt ansvar å gjøre mest mulig for å reparere det før vi drar, sa Huckabee.

Rett fra levra Den 1,90 høye Thompson som nå har kastet seg inn kampen om å flytte inn i Det hvite hus etter valget i november neste år, framstilles som en sosialkonservativ politiker med en karisma og en evne til å snakke rett fra levra som minner om Ronald Reagan.

Han går inn for lavere skatter og mer penger til forsvaret og har ellers alle de «riktige» synspunktene på saker som abort, homofilt ekteskap og fritt salg av våpen som høyresiden ønsker.

Han støtter Bushs Irak-strategi, kaller Irans president Mahmoud Ahmadinejad en sjørøver og anklager demokratene for å investere i et amerikansk nederlag i Irak.

Han har et mørkt syn på alle de farlige truslene som han mener framtiden vil bringe, og beskylder Europa for å sove mens USA er i kamp med al-Qaidas nihilistiske styrker.

REUTERS