– Død over diktatoren, ropte de flere hundre demonstrantene, som marsjert mot universitetet i Teheran for å markere at det er ti år siden et blodig studentopprør i 1999.

Demonstrantene ble raskt møtt av store politistyrker som var klare til å slå ned på alle tilløp til demonstrasjoner.

– Politiet skyter varselskudd og de har pågrepet flere personer, sa et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

– Politiet brukte tåregass for å spre folkemassene, opplyste en annen.

Mousavi-tilhengere

Gateprotestene torsdag kom etter at roen igjen hadde senket seg i Teheran, etter opptøyene i kjølvannet av valget 12. juni. 20 personer ble drept i opptøyene etter valget, ifølge iranske myndigheter. Sittende president Mahmoud Ahmadinejad ble kåret til vinner av valget foran reformkandidat Mir Hossein Mousavi, men mange har sådd tvil om valgresultatet.

Iranske myndigheter har lagt ned forbud mot alt av offentlige samlinger etter protestene, men torsdag lød igjen protestropene i Irans hovedstad.

– De var rundt 250 demonstranter som ropte sin hyllest til Mousavi. Politiet har spredd dem, sa et øyenvitne torsdag ettermiddag.

– Fanger banket

Iran har tatt i bruk tøffe metoder for å hindre valgprotester. Mer enn 1000 opposisjonelle, blant dem tidligere medlemmer av regjeringen og nasjonalforsamlingen, er arrestert etter opptøyene i juni. I en rapport fra Human Rights Watch fortelles det om systematisk bruk av juling, rå avhør og søvnberøvelse.

En 17-åring som nylig ble sluppet ut av fengsel forteller i rapporten om torturliknende behandling.

– Den første natten bandt de hendene våre og slo oss med batonger. Vi ble stadig vekk overøst med skjellsord. Stemningen var svært truende, og alle som en tisset på seg av frykt og stress, forteller gutten i rapporten.

Sammen med en rekke andre livredde fanger skal gutten ha blitt tvunget til å stå oppreist i 48 timer i strekk i et parkeringshus inntil han undertegnet en uforbeholden tilståelse.

– Desperat regime

Sarah Leah Wilson i HRWs Midtøsten— og Nord-Afrika-avdeling sier at det iranske regimet fremstår som desperate etter å rettferdiggjøre den harde behandlingen av demonstrantene.

– Tilståelsene fremstår som skreddersydde for å underbygge de grunnløse anklagene fremsatt av høytstående tjenestemenn om at demonstrasjonene var støttet fra utlandet og tok sikte på å styrte regimet, slår hun fast.

Advokat arrestert

Blant de siste som er pågrepet i myndighetenes forsøk på å håndtere uroen i landet, er den fremtredende menneskerettighetsadvokaten Muhammad Ali Dadkhah, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han er en nær medarbeider av Nobelpris-vinner Shirin Ebadi, og ble onsdag arrestert på kontoret sitt sammen med flere kolleger.

Flere advokater som forsvarer fremtredende arresterte har sagt at de er blitt nektet å møte sine klienter.

TV-bilder fra Teheran viser opprørspoliti i gatene av den iranske hovedstaden torsdag. Politiet avfyrte varselsskudd og tok i bruk tåregass for å spre en gruppe demonstranter.