KLAUS JUSTSEN

Washington

Med tårer i øynene forsøkte innbyggerne i indianerreservatet Red Lake i Minnesota i går å finne en forklaring på massedrapet.

Samtidig beroliget FBI-agenter den skremte befolkningen med forsikringer om at 17-åringen var alene da han etter å ha drept sin bestefar og hans kone gikk smilende og vinkende gjennom Red Lake High School og drepte en lærer og fem elever.

Dette er den verste skoletragedien i USA siden to elever ved Columbine High School nær Denver i 1999 drepte 12 elever og en lærer før de begikk selvmord.

Siden da har mange amerikanske skoler innført skjerpete sikkerhetstiltak og Red Lake-skolen hadde metalldetektorer og vakter ved alle innganger. Dette var imidlertid ikke nok til å stoppe Jeff Weise da han utpå ettermiddagen møtte opp bevæpnet med to pistoler og en rifle.

«Mer enn 20 skudd»

Weise forsøkte først å komme inn i et klasserom, men en rådsnar lærer hadde låst døren og beordret alle elever ned på gulvet.

Weise gikk videre til det neste klasserommet. Gjennom veggen hørte elevene hvordan han spurte vennen Ryan om han trodde på Gud, før han skjøt og drepte ham.

Ifølge eleven Sondra Hegstrom smilte og vinket 17-åringen før han avfyrte de dødelige skuddene.

— Jeg så ham inn i øynene og løp inn i et annet rom, hvor jeg gjemte meg. Der ringte jeg nødnummeret på mobilen, forteller Hegstrom.

— Jeg hørte en jente rope «Nei, Jeff, la være, la være! La meg gå! Hvorfor gjør du dette?» Så hørte jeg flere skudd, sier hun til lokalavisen The Pioneer.

Jeff Weise prøvde også å komme seg inn i andre klasserom, der desperate elever og lærere forsøkte å barrikadere dørene.

Mens hun hørte drapsmannen hamre løs på døren, ringte Ashley Morrison til sin mor med mobiltelefonen. I den andre enden kunne Wendy Morrison høre skudd bli avfyrt.

— Mamma, han prøver å komme inn her. Jeg er redd, sa Ashley Morrison. Hun så Weise stirre inn et vindu i døren. Han slo inn i den og gikk videre. Så kunne jenten høre flere skudd bli avfyrt.

— Jeg har ikke tall på hvor mange ganger det ble skutt. Det var mer enn 20, forteller hun.

Likheter med Columbine

Da politiet nådde frem, ble det en kort skuddveksling i gangen, før den 17 år gamle eleven trakk seg tilbake i klasserommet og skjøt seg selv.

En time senere fant politiet bestefaren og hans kone drept i sitt eget hus. Bestefaren var politimann, og herfra hadde gutten trolig tatt de våpnene han brukte på skolen. Han skal også ha kjørt til skolen i bestefarens politibil.

FBI kunne i går ikke si noe om guttens motiv. Hans far hadde begått selvmord for noen år siden, og hans mor har vært på pleiehjem siden hun fikk hjerneblødning for noen år siden.

De første undersøkelsene avdekket flere likhetspunkter med tragedien i Columbine for seks år siden. Jeff Weise var også en outsider som alltid kledde seg i svart. Han skrøt av sine antisosiale holdninger og sin begeistring for Adolf Hitler.

På forskjellige websider kalte Weise seg Todesengel (Dødsengel), og han snakket også om trusler mot den skolen der han var elev.

17-åringen skrev i et innlegg på en nettside at han hadde tro på at en nasjonalsosialistisk bevegelse kunne fungere i reservatet, og at han hadde planer om å rekruttere medlemmer på skolen.

«De eneste som er motstandere av mine synspunkter, er lærere på skolen og en stor del av elevorganisasjonen, som tror at en nazist er en kjeltring som vil ha hvitt herredømme. De fleste innfødte jeg kjenner er blitt forgiftet av hva de har fått lære på skolen», skrev han.

Svært fattige

Tidlige undersøkelser tyder på at 17-åringen var blitt suspendert på grunn av disiplinære problemer. Derfor skal han ha fått hjemmeundervisning, men det er uklart om han deltok i denne undervisningen og om den omreisende læreren hadde hatt kontakt med ham før skytingen mandag.

Red Lake High School var stengt tirsdag, men skolen gjenåpnes trolig senest etter vårferien neste uke.

Indianerreservatet Red Lake er hjemmet til Ojibwa-stammen, som også er kjent som Chippewa-indianerne. Reservatet ligger 390 kilometer nord for Minneapolis, nær grensen til Canada.

Nesten alle de 5.000 innbyggerne i reservatet er indianere. Oppunder 40 prosent av familiene lever under fattigdomsgrensen.

Floyd Jourdain, som er leder for den fattige stammen, forklarte at han kjente nesten alle som er innblandet i det lille samfunnet.

— Det vil ikke være en eneste sjel i Red Lake som ikke berøres av denne tragedien, sa han.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende