THOMAS HEINE

Amman

Våpenhvilen er ikke festet på papir, men det er første gang siden den andre palestinske intifadaen brøt ut i september 2000 at begge parter så klart erklærer vilje til å innstille volden. Bemerkelsesverdig nok tok verken Abbas eller Sharon forbehold av noen art, og ingen stilte konkrete betingelser i deres på forhånd koordinerte taler.

Det er imidlertid åpenlyst at det blir tale om en skrøpelig våpenhvile.

Abbas må vise at han kan «levere varen», slik at alle de militante palestinske gruppene overholder våpenhvilen. Mandag kveld ble enda en i mengden av granater avfyrt mot en jødisk bosetting i Gaza, og få timer før toppmøtets begynnelse ble en israelsk militærpatrulje beskutt i Gaza. Ingen kom imidlertid til skade under noen av episodene.

De islamske gruppene Hamas og Islamsk jihad har gitt varierende meldinger om deres holdning til våpenhvilen — og poengterer at alt avhenger av hvilke konkrete skritt Israel nå tar.

— Det gir ikke mening å snakke om en våpenhvile nå. Vi har ikke sett noe seriøst press på den israelske siden for å treffe konkrete foranstaltninger som viser at man er seriøs, sa Hamas' frontfigur på Vestbredden, Hassam Youssef, i går til den arabiske tv-stasjonen al-Jazeera.

Tilsvarende må Sharon sørge for disiplin blant de israelske militærstyrkene, hvilket av og til har vært et problem. Og det vil vise seg om Sharons løfte om å «stoppe all militær aktivitet» også innebærer stopp for arrestasjoner av ettersøkte palestinere i de okkuperte områdene.

Både Abbas, Sharon og Mubarak uttrykte i går håp om at det tilsynelatende tøvær mellom Israel og palestinerne vil bedre forholdet mellom Israel og resten av den arabiske verden. Den egyptiske presidenten oppfordret til å gjenoppta fredsforhandlingene mellom Israel og Syria, som ble avbrutt i begynnelsen av 2000.

Sharon inviterte Mubarak til å besøke Israel, men fikk ikke umiddelbart noe svar. Derimot aksepterte Abbas et nytt møte med Sharon på Sharons gods i Negev-ørkenen, men noen dato ble ikke opplyst. USAs president George Bush har invitert både Sharon og Abbas til Washington i løpet av våren. I tillegg kommer en konferanse i London, der temaet er palestinske reformer.

— Utfordringene er store, men oppgaven er ikke umulig. Veien må være lang, men i dag tok vi det første skritt, poengterte Mubarak.